29 Март, 2017 14:16 3 444 8

Горещо! Американска връзка в турския преврат

  • преврат-
  • сащ-
  • турция-
  • гюлен-
  • консулство-
  • истанбул-
  • разговор-
  • адил йокзюз

Телефонно обаждане с неизвестни мотиви

Горещо! Американска връзка в турския преврат - 1
Снимка: БТА/ AP

Прокуратурата в Анкара разкри, че едно от основните лица в лагера на метежниците е получило телефонно обаждане от номер, регистриран към Генералното консулство на САЩ в Истанбул.

Турските власти смятат, че Адил Йокзюз е един от кукловодите на опита за военен преврат, потушен в ранните часове на 16 юли. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането му.

Прокуратурата разкри, че Йокзюз – за когото се смята, че се е срещнал с Гюлен – е получил телефонно обаждане от американското дипломатическо представителство на 21 юли, дни след потушаването на пуча.

Силите за сигурност арестуваха Адил Йокзюз в нощта на преврата, докато се опитваше да избяга от военновъздушната база „Акънджъ“, която бе използвана за контролен център на метежниците.

Агенция „Доган“ съобщи, че продължава разследването каква е връзката на турчина с американското дипломатическо представителство. Адил Йокзюз бе арестуван в нощта на преврата, но освободен по-късно от съда в град Синджан.

Анкара постави смятания за мозък на преврата в „червената категория“ на най-издирваните лица. По всяка вероятност приближеният на Гюлен е избягал в чужбина след пуча, при който загинаха 248 души.

Турските власти обявиха награда от 1 милиона щатски долара за информация, която може да доведе до залавянето му. В обвинителният акт той е представен като „имам“, работещ под крилото на гюленистката организация „Фето“.

След неуспешния опит за пуч Анкара обвини Гюлен и започна масови чистки на всички нива в държава. Турция поиска от САЩ екстрадирането на проповедника, но до този момент няма положителен отговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    22 1 Отговор
    Арабската пролет на американците.......продължава
  • 2 чепатия чеп

    8 0 Отговор
    Е каква друга да е???
  • 3 разкрий ме

    11 1 Отговор
    режеп знае че САЩ стоят зад преврата. За това че си позволява да го каже публично, разбира се ще платят турците. Започва се с ограничения после санкции и като се наложи - бум. Американеца е уязвим от руско-ориентирани правителства, още повече членове на НАТО. На режеп вече са му пожелали приятно пътуване.
  • 4 smolata

    13 4 Отговор
    Трябва да си вземем поука от турците и да обявим Местанчо за национално издирване, защото не обаждане е получил, а уж видна българска политическа фигура забегна да се крие в турското посолство. След това си основа партия, за която пропагандират турски политически фигури- кметове, съветници и пр., че и спонсорират гласуването за тази партия, осигурявайки подаръци (консерви, храни и пр.) и безплатен транспорт, което е подкуп и грубо вмешателство в българския политически и социален живот.
  • 5 гост

    6 1 Отговор
    САЩ НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВАТ ДЪЛГО СЛЕД 15-20ГОДИНИ И ЩЕ СА ИСТОРИЯ ,РЕЖАТ КЛОНА НА КОЕТО СА СЕДНАЛИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    5 3 Отговор
    Браво на на Ердоган. Човека не е прав щото силен, а е силен щото е прав
  • 8 Венци

    2 1 Отговор
    Единствената американска връзка е, че от Холивуд са дали на Ердоган сценария за преврата за да може да си бетонира като изчисти всички неудобни. Армията в Турция е гарант за светския характер на държавата и, а той я обезглави отдавна като навря повечето генерали в затвора заради корупция уж. Странно е как Фето като ислямист яха армията в Турция за да свали друг ислямист!?
Новини по държави: