Last news in Fakti

14 Април, 2017 09:59 3 645 5

САЩ построили тунелите, разрушени от мега бомбата

  • сащ-
  • бомба-
  • афганистан

Това твърди Едуард Сноудън

Тунелите, които САЩ са разрушили в Афганистан чрез най-мощната неядрена бомба в света, са били построени с американски средства. Това обяви бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън.

През вчерашния ден стана ясно, че САЩ са пуснали бомбата в район на Афганистан, Целта е била да се унищожат подземни тунели, използвани от бойци на Ислямска държава.

"Тези муджахидински тунели, които атакувахме в Афганистан. Ние платихме за тях?", написа Сноудън в своя профил в Twitter.

Той предоставя и статия от "Ню Йорк Таймс" през 2005 г.

В нея се твърди, че пещерите Тора Бора, изкопани в афганистанската провинция Нангахар, са били построени през 1980 г. Те са били финансирани от ЦРУ.

Тогава САЩ са искали да помогнат на силите на муджахидините, които по това време воюват със силите на Съветския съюз.

САЩ атакува района с 10-тонната бомба GBU-43.

Сноудън в момента се укрива в Русия, Той избяга от САЩ през 2013 г. Това стана, след като стана причини за мащабен теч на данни. Той разкри подробности за програмата за разузнаване на Агенцията за национална сигурност.

От Пентагона не са коментирали твърденията. Смята се, че ударът е нанесъл сериозни поражения на терористичната групировка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мише

    30 5 Отговор
    НЕЩАСТНИТЕ НАРКОБАРОНИ ОТ ЦРУ СА ЗА УБИВАНЕ.....
  • 2 goni

    25 2 Отговор
    Е! Парите трябва да се усвояват!:) Първо усвояваш едни пари за да построиш нещо, а после други за да го разрушиш!:) Нормална бизнес практика!:)
  • 3 хххх

    15 6 Отговор
    ТАКЪВ ГЛАД НИ ЧАКА, ЧЕ ЕСЕНТА ЩЕ СЕ МОЛИМ ДА ПУСНАТ И ЕДНА ГБУ И НА НАС.
    ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ МЕЖДУ МИЗЕРИЯТА И СМЪРТТА
  • 4 Сотир

    27 4 Отговор
    САЩ са си спонсорирали тероризма винаги.Друг е въпроса че в последните 30 години започнаха да създават терористи на основата на мюсолманската религия-радикален ислям.Това е много опасно,защото се противопоставят различни виждания за света през призмата на исляма.Радикализирането може да стане само в мюсолманският свят по простата причина,че развитието там е на ниско ниво и устоите в обществото са закостенели с векове.Използвайки изостаналите общества,САЩ създадоха радикалният ислям като инструмент за своите политически цели,като се нядяваха, че ще приложат тактиката на управляемият хаос--е, не им се получи-нито с Талибаните,нито с Ал Кайда,нито с Мюсолмански Братя нито с ИД-а последствията ги плаща цял свят-най-вече Европа...
  • 5 onq s konq

    11 12 Отговор
    След като САЩ са построили въпросните тунели,имат пълното право да си ги и разрушават ,а международния съд следва да осъди самонастанилите се мюмсулмански наематели,неплащащи наем.Дори съм абс сигурен,че и Цацаров може да свърши тая работа!