Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 16:21 895 0

В Германия прекратиха делото за плагиатство срещу цу Гутенберг

  • плагиатство-
  • карл-теодор цу гутенберг

Прокуратурата в Германия прекрати разследването по случая с твърденията, че бившият министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг е нарушил авторски права в докторската си дисертация, предаде АП.

Прокуратурата в Германия днес постанови, че икономическата вреда за носителите на авторските права е „само периферна“ и че Гутенберг трябва да плати глоба от 20 000 евро. Той дари сумата на благотворителна организация за борба с рака.

В Германия е разпространена практиката разследвания да бъдат прекратявани в замяна на плащане на определена сума.

Най-популярният министър в правителството на Меркел беше замесен в скандал с плагиатство, заради който докторската му степен беше отнета. Самият той призна, че в дисертацията му има пропуски и се извини официално в парламента, че части от нея са били копирани, без да бъде направена коректна препратка към източниците, но отхвърли обвиненията в плагиатство.

Гутенберг обаче подаде през март оставка от всички политически постове, което наложи рокади в германския кабинет.

Преди скандала Гутенберг бе смятан за най-вероятния приемник на Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА