Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 09:34 959 0

И в Португалия стачкуват

  • португалия

Обществено недоволство срещу намаляването на разходите

И в Португалия стачкуват - 1
Снимка: БГНЕС

Двата най-големи профсъюза в Португалия организираха стачка срещу планираните от правителството мерки за намаляване на разходите, предадоха ДПА и „Ройтерс“.

Според лидера на най-големия синдикат Мануел Карвальо да Силва икономическата политика на премиера Педру Пасуш Коелю е равносилна на „обявяване на война на португалския народ“.

Португалия се опитва да намали бюджетния си дефицит от 8.3% през първата половина на тази година до 4.5% през 2012 г. съобразно с условията, уговорени с ЕС и Международния валутен фонд за отпускането през май на спасителни пакети за нейната икономика на стойност 78 милиарда евро.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда намаляване на разходите за здравеопазване и образование, премахване на почивните и коледните премии на много държавни служители и удължаване на работното време с половин час.

Правителството очаква икономиката да се свие с 1.9% през 2011 и с 2.8% през 2012 г. Според финансовия министър Витор Гашпар през следващата година безработицата ще се увеличи от сегашните 12% до 13.5%.

Заради стачката затварят метрото в Лисабон, железопътният и автобусният транспорт ще бъдат различно засегнати в зависимост каква част от работниците ще протестират.

Болниците и училищата също са потърпевши и лекари, медицински сестри и учители излизат на улицата, недоволни от съкращенията в здравеопазването и образованието и намалението на заплатите. Стачните действия на наземния, кабинния и диспечерския персонал на авиопревозвача АНА доведоха до отмяната на редица полети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА