Last news in Fakti

22 Април, 2017 14:50 2 020 8

„Ислямска държава“ използва цивилни за живи щитове

  • живи щитове-
  • мосул-
  • ислямска държава-
  • цивилни-
  • сащ-
  • армия-
  • сграда-
  • боеве-
  • ирак

Битката за Мосул продължава

„Ислямска държава“ използва цивилни за живи щитове - 1

Централното командване на американските въоръжени сили разпространи разузнавателни кадри, заснети от безпилотен летателен апарат. Бойци на „Ислямска държава“ насилствено местят цивилни към западната част на Мосул, за да ги използват като живи човешки щитове.

Бойци на джихадистката групировка стрелят по иракските сили за сигурност в опит да провокират въздушен удар от водената от САЩ коалиция, посочва „Ей Би Си нюз“.

Кадрите са заснети на 29 март в разгара на ожесточените боеве между иракските сили и „Ислямска държава“. „Видеото не може да изобрази намерения, но показва действия, включително установяване на позиции за стрелба при наличието на цивилни“, заяви полковник Джон Томас.

Американските военно посочват, че джихадистите умишлено използват цивилни за живи щитове и искат да накарат коалицията да нанесе въздушни удари. Убийството на цивилни ще предизвика широк отзвук и протести срещу бомбардировките.

„За първи път заснехме на видео както бойци на ДАЕШ принуждават цивилни да влязат в сграда, която после е използвана за стрелба срещу елитните иракски военни“, заявиха от US командването.

Битката за Мосул – последният бастион на „Ислямска държава“ в Ирак – продължава с пълна сила. Джихадистите бяха изтласкани от много зони в западната част на града, но все още имат контрол над няколко квартала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО

    17 5 Отговор
    А стига бе...вярно ли?...а в Алепо не използваше ли цивилни като жив щит...ама краварите и подлогите им тук ореваха света--- а сега се оправдават като прьььднал в трамвай...Е за това лицемерие цял свят в намрази...

    Коментиран от #3

  • 2 октан

    11 2 Отговор
    Добре де, а вие какво се оплаквате? Аз ако бях главнокомандуващ могъщата американска армия досега щях да съм накарал джихадистите буквално да се предадат по без гащи...буквално... Не говорим за нещо рамбовско. Щях да наредя на един самолет да "минира" джихадистите с един разхлабителен газ... То не убива, но щеше да е изключително интересна гледка, терористите да седят клекнали на всеки ъггъл и да пъшкат: Ооо, Аллах, какъв зор ни споходи от тия шейтани? И да охкат облекчено "Аллах акбар", след като се облекчат, до следващият войнственн напън след 10 -20 секунди. А вие се моткате с години? Е, явно няма мерак. Ами защо тогава плачете и се оплаквате? Мен не ме искат военен, бил съм диване над 32 години? Странно, нито съм гърбав, ивалид? А вземат млади майки с чаавета и те ги носят с раничките на градина преди да идат на работа? Странен свят.

    Коментиран от #6

  • 3 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО":

    в алепо не са се ползвали цивилни по този начин.болшинството цивилни дето бяха при бунтовниците там го правиха по собствена воля .след превземането на алепо се изселиха в други зони на бунтовниците и сега техните квартали са празни.в мосул ситуацията е съвсем друга.хората са вземани за заложници и местени насила в зоните на боините деиствия.заради риска от убииства на цивилни операцията на иракската армия спря и вече практически не се използват самолети в града.освен това се изгради огромен палатков лагер до мосул в които се настаняват хилядите изведени от зоната на военната операция.може да сравниш мосул и алепо снимки бол.в мосул разрушения има само в определени региони ,а алепо цялото е на мармалад.

    Коментиран от #7

  • 4 Бай хой

    5 0 Отговор
    Деске ма, мноо си... Ами според теб ислямска държава има само в Ирак а в Сирия някаква си свободна опозиция но от брадати въоражени главорези нагло избивани от сирийци и руснаци. Бива ли да си толкова елементарно. Дори и диди се отвращава от тъпата ти демагогия. Айде сега обясни как в Ирак бойците от идил са иракчани а свободните опозиционери в Алепо и в цяла Сирия са от взякъде но не от Сирия. Кой с какви средства ги събра, въоражи, обучи и подържа?

    Коментиран от #8

  • 5 Марчо

    7 0 Отговор
    Добрутро. Американците откриха Америка. Верно ли бе? За пръв път чувам. Убаво че краварите ми отвориха очите.
    Тия кравари ли са, индианци ли, не знам. Срама нямат. В Алепо го правели по собствено желание, а в Мосул, не. Това е смешно и същевременно жалък опит за манипулация.
  • 6 Марчо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "октан":

    Пичове!
    Никой не иска да се реши тотално и изцяло какъвто и да е проблем. Това е като да направиш автомобил с гаранция 30 години, или да лицензираш лекарство против рак и т.н.
    Там трябва да си има тлеещо огнище, което да и носи кинти. Иначе можеше и по по-хуманен начин да се реши проблема. Пускаш райски газ и джихадистите смеейки се щяха или да се гръмнат, или да сложат оръжие. Няма смисъл мирните жители също да се ок.ндзат.
  • 7 Козяк 16

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Браво,да дойдеш да си вземеш хонорара.
  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    хибрид в сирия има ислямска държава ,ал каида и други групировки ,включително такива подкрепяни и признати и от русия като опозиция различна от терористите.тва че ти нямаш капацитет и не можеш да осъзнаеш кво се случва определено не е мои проблем.лошото е че въпреки това даваш компетентно мнение :)!в ирак боиците не са иракчани ,а основно са от руските републики и самата русия .сега в момента предните позиции в мосул се държат от таджики.в сирия е подобна ситуацията при идил и ал каида,но в другите групи почти няма други освен местни.при асад също се бие маса кеч от хизбула и иран ,както и руснаци и кво от тва?обучение потдръжка въпросните групи получават в различни места и центрове.пряко са ангажирани,турция ,иордания,русия,сащ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания