Last news in Fakti

26 Април, 2017 14:55 2 076 2

Веднъж, когато Ислямска държава се извини на Израел

  • израел-
  • сирия-
  • сирийски конфликт-
  • извинение-
  • нападение-
  • атака-
  • терористи-
  • ислямска държава

Според Дамаск, Тел Авив подкрепя терористични групировки като ДАЕШ

Веднъж, когато Ислямска държава се извини на Израел - 1

Тел Авив остава толкова "неутрален" към сирийския конфликт, че терористите от Ислямска държава дори веднъж се извинили на Израел, че са атакували погрешка войници от израелските сили за сигурност на територията на Голанските възвишения. Това твърдение дойде в края на миналата седмица от бивш израелски министър на отбраната.

Говорейки за откритата израелска политика на "неутралитет" към Сирия и военния конфликт в страната, бившият министър на отбраната Моше Яалон случайно призна, че Израел е имал отворен комуникационен канал с клетка на Ислямска държава на територията на Голанските възвишения.

"Наскоро имаше един случай, когато ДАЕШ откри огън по наши позиции и след това се извини", каза Яалон в събота, цитиран от в. Times of Israel.

Когато от вестника поискали от него да обясни по-подробно спорното изказване, от кабинета на Яалон отказали коментар. Въоръжените сили на Израел също отказали да коментират думите му.

Според израелското законодателство всяка форма на комуникация с терористи се счита за незаконна, обяснява сайтът Veterans today.

Яалон беше министър на отбраната от 2013 г. до май 2016 г., когато подаде оставка. Последният му изненадващ и обезпокоителен коментар определено се отнася до първия директен сблъсък между израелски войници и терористи от Ислямска държава. По време на инцидента, който се случи през ноември миналата година, групировката Шухада ал-Ярмук, заклела се във вярност към ДАЕШ, води престрелка с израелските сили за отбрана, след като бригада Италмон Гали пресича охраняваната разделителна линия със Сирия, за да устрои "засада".

В статията си Veterans today коментира, че макар официално Израел да държи неутрална позиция по отношение на сирийския конфликт, то в миналото неведнъж е провеждала атаки и нападения над сирийски военни цели в опитите си да предотврати предполагаемо прехвърляне на оръжие към ливанската групировка Хизбула, която Израел винаги е виждал като терористична организация.

През януари 2013 г. израелски самолети бяха обвинени за предполагаем обстрел над сирийски конвой, превозващ ирански оръжия за Хизбула. През годините се появяваха и други подобни твърдения, които Израел винаги е отричал и отказвал да коментира.

Но през март тази година за пръв път правителството на еврейската държава потвърди, че самолети от военновъздушните сили са атакували цели в Сирия. Действията на Израел бяха провокирани от агресивното поведение на Дамаск, който нареди да бъдат активирани сирийските системи за противовъздушна отбрана и ги насочи срещу израелските изтребители, прелитащи над Голанските възвишения.

Премиерът Бенямин Нетаняху оправда нахлуването с обяснението, че самолетите са обстрелвали конвой с оръжия на Хизбула, а страната му следва неотклонно и твърдо политиката си по отношение на ливанското движение. Атаката от 17 март е имала за цел да не допусне съвременно оръжие да попадне в ръцете на терористите.

Дамаск обаче заяви, че тези израелски удари са били в полза единствено на Ислямска държава и другите терористични групи в района. По-рано този месец сирийският президент Башар Асад за поведен път обвини Израел, че помага на бунтовници да тероризират страната му.

Но имайки предвид дългогодишната вражда между Израел и Сирия, обвиненията, които Асад и кабинетът му отправят към Израел не са изненадващи.

Преди година постоянният представител на Сирия в ООН — Башар Джафари обвини Израел в сътрудничество и подпомагане на терористите от ДАЕШ и Ал Кайда, както и на други групировки, обявили се срещу режима на Башар Асад. Изказването му бе направено малко, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му никога няма да се откаже от Голанските възвишения — територия, която стои в центъра на конфликта между двете страни от 1967 г. насам. Поради хронологичния ред на изявленията, твърденията и обвиненията на Джафари не бяха взети на сериозно, а някои анализатори дори ги описаха като злобни и отмъстителни забележки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    11 6 Отговор
    Кажи му еврейн и не го псувай повече...:(
  • 2 смолата

    4 1 Отговор
    Ми как няма да им се извиняват, нали бачкат заедно за ФАЩ...