Last news in Fakti

27 Април, 2017 10:11 2 415 4

Падат глави в турската полиция! Хиляди са отстранени

  • турция-
  • полиция-
  • отстранени-
  • полицаи-
  • гюлен-
  • тайни имами-
  • гюленисти

Над 9000 полицаи са отстранени от длъжност

Падат глави в турската полиция! Хиляди са отстранени - 1
Снимка: БТА/ AP

9103 полицейски служители бяха отстранени от длъжност в Турция по обвинения, че са свързани с гюленистката организация „Фето“, съобщи Анадолската агенция.

През миналата година в страната бе направен опит за военен преврат, който бе последван от масови чистки на всички нива в държавата.

Хиляди полицаи и военнослужещи попаднаха под ударите на закона. Вчера вътрешното министерство на Турция обяви, че над 1000 полицаи са били арестувани.

Анкара твърди, че задържаните са „тайни имами“, проникнали в полицейските структури и създали паралелна такава. След метежа, при който бяха убити близо 250 души, проповедникът Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган, че страна от психическо разстройство.

Живеещият в Пенсилвания Гюлен категорично отрича да има пръст в опита за военен пуч. Западните страни обвиниха Ердоган, че арестува хора, противопоставящи се на неговото управление.

В интервю за „Ройтерс" турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция се опитва да прочисти членовете на „Фето“ от въоръжените сили, съдебната система и полицията. Ердоган сравни борбата с мрежата на проповедника с тази срещи „Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 2 Отговор
    Всеки, който не е ислямист-вън от полицията! Следва армията!
  • 2 Пеньо

    19 1 Отговор
    Ако само 10% от уличените в участие в "опита за преврат" бяха наистина такива, то той щеше да успее!
  • 3 колю

    7 0 Отговор
    И немец да си ,щом мислиш различно от Фюрера ,значи си Евреин. За този също няма разлика и всички не подкрепящи го са врагове. Докладват му ,че не си ходил да гласуваш и вече от полицай си затворник. Ако тези полицаи са били имами ,то сега ходжите от Анадола ли ще сложи да пазят реда?
  • 4 Случаен

    1 0 Отговор
    Ер Доган е един тиранин.Ако найстина имаше опит за преврат,те щяха да успеят.Но не е имало никакъв опит,просто иска да премахне народа който мисли по позитивно от него.Като остане само той на власт,на изборите за кого ще гласува турският народ.Ама и ние тук в Бг,си ги имаме такива,и народа си ги търпи,въпреки че знаем как печелят изборите и прочие.Но това е ,власта,силата са при тях,и в близките 100години няма да се отървем от тираните.
Новини по държави: