Last news in Fakti

28 Април, 2017 13:21 2 333 4

Задава ли се нова ера в отношенията между Турция и САЩ?

  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • доналд тръмп-
  • нова ера-
  • пкк-
  • гюлен

Дългогодишни стратегически партньори, но с известни различия...

Задава ли се нова ера в отношенията между Турция и САЩ? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че Турция и САЩ ще отворят нова страница в отношенията си при администрацията на Доналд Тръмп, съобщи „Дейли Сабах“.

Държавният глава на Турция заяви, че две са основните теми, чието решение може да заздрави доверието по оста Анкара – Вашингтон: ПКК и Фетхуллах Гюлен. Действията на Тръмп спрямо тях могат да „отворят нова ера“ по думите на Ердоган.

Турският президент заяви, че двете страни поддържат стратегически отношения, но регионалните кризи изискват засилване на сътрудничеството.

Още след встъпването в длъжност на Тръмп, Ердоган изрази надежда, че той няма да повтори грешките на предишната администрация в лицето на Барак Обама.

Турция и САЩ са дългогодишни стратегически партньори, но по някои въпроси имат сериозни различия. Анкара призова американците да спрат с подкрепата си към въоръженото крила на ПКК в Сирия.

В същото време Турция е твърдо решена да си върне живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, посочен за организатор на опита за военен преврат през миналата година.

През изминалите месеци Турция предостави доказателства на САЩ за участието на гюленистите в пуча. Вашингтон към този момент обаче не ги смята за достатъчно достоверни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    8 4 Отговор
    Султанът се прави на тарикат и притиска Дони, въпреки че му и кристално ясно, че не Дони решава, а съдиите. Че той Дони един елементарен указ не може да прокара, камо ли еднолично да вземе решение относно Гюлен.
  • 2 Дедо Грую

    6 5 Отговор
    Хитрецът ердо иска от две майки да бозае - Русия и САЩ. Но май е седнал на два стола...
  • 3 Може би

    3 1 Отговор
    Първо ще посети сочи, след това америка. На връщане ще се отбие в в европа. А кажете ми колко е будала. Имайте пред вид , че всичко е пазарено , той подписва и гьобеци. Трудният въпрос е сирия и ирак, кюрдите. ДИКТАТОР А ? Изборите минаха , време за действие.
  • 4 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Това е да се води политика в интерес на своя народ..все пак това са турци а не дупедавци като някои народи..браво!!
Новини по държави: