Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 19:47 3 419 8

Калфин: Кризата с еврото е заплаха за борда в България

  • евро-
  • криза-
  • ивайло калфин-
  • калфин

Евентуална обезценка на еврото моментално ще оскъпи енергийните ресурси, които България внася и би поставила под въпрос валутния борд в страната.

За опасността от подобен сценарий предупреди евродепутатът Ивайло Калфин в рамките на дискусия  „Икономическото управление на ЕС: Политическият път напред”, посветена на икономическото управление на Европейския съюз.

Политикът напомни, че България внася в долари своите енергийни ресурси и при негативен сценарий с еврото, те ще поскъпнат.

Според Калфин Международният валутен фонд трябва да бъде пуснат в Европа, тъй като знае как се решават подобни кризи, стана ясно на дискусията, организирана от EUinside.

Друг важен въпрос при обезценяване на еврото е какво се случва с резервите на БНБ, включително и с валутния резерв, който поддържа валутния борд.

„Това не са неща, които трябва да се правят публично, но се надявам в централната банка да го правят това нещо. Ако има съмнения по отношение на еврото, ние не трябва да си правим никакви илюзии. Ако еврото изчезне, обезцени се много или нещо подобно се случи, това ще постави въпроса с валутния борд в България – има ли го и към каква валута или към какви кошници от валути е привързан или ние имаме за резервен вариант прилагане на някакъв друг валутен механизъм", коментира Калфин.

В рамките на дискусията, организирана от euinside, Ивайло Калфин беше категоричен, че идеите за промени в европейския договор и за формиране на една „малка еврозона" не могат да решат кризата в Европа.

Тъй като евролидерите в момента търсели политическо, а не икономическо решение на проблемите. Затова и според него само МВФ може да извърши нужните тежки мерки в закъсалите европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    0 0 Отговор
    Много умен човек,много правилни неща е казал Калфин.
  • 2 Ники Николов

    0 1 Отговор
    тоя е такъв.... да ходи да ремонтира жилището на майка си и баща си в красна поряна че пак се оплакват комшиите от течове, той на тях не може да помогне или не иска , тръгнал държавата да оправя
  • 3 Дениз

    0 0 Отговор
    Прав е човека ,който нему харесва да нечете--който се е хванал с нас все е пропаднал и еврото май ше исчезне
  • 4 ivo

    1 0 Отговор
    кредита ми е в евро какво ще връщам ако то изчезне
  • 5 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    Настана време комунистите да оправят проблемите на загниващия комунизъм... ега ти майтапа.
  • 6 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Не стана президент,защото него щеше народа, ама като евро депотат
    добра заплатка взима, дори и акъл дава.БОЖЕ наистина сме много трудолюбив и прост народ.
  • 7 СССР

    0 0 Отговор
    извинявайте кога в българия е имало комунизъм и този калфин ли е комунист къде сте живяли до сега вземете прочете поне малко за това какво е комунизъм между другото тука беше тоталитаризъм под шапката на фълшив комунизъм от страна на тогаващното ссср управлявано от продажни предатели преструващи се на комунисти единствения период когато е имало истински комунизъм то това беше по времето на сталин всички останали след него са фалшиви и опропастяващи с времето самата идея на комунизма
  • 8 СССР

    0 0 Отговор
    някои от вас ще бъдат много разочаровани от това което ще им кажа сега а имено това че рано или късно пак ще се върне комунизма и то принудително защото след време ще се роботизира работата и роботите постепено ще заместват човека в работата му и тогава какво мислите че ще последва