Last news in Fakti

9 Май, 2017 09:14 2 196 3

САЩ с дипломатически натиск над Косово

  • косово-
  • черна гора-
  • сащ-
  • подгорица-
  • прищина

От Вашингтон призовават Прищина да одобри споразумението за границата с Черна гора

САЩ с дипломатически натиск над Косово - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ призоваха политическите партии в Косово да ратифицират споразумението за определяне на границата със съседна Черна гора. От Вашингтон посочват, че отлагането вреди на доверието към Косово в чужбина, предаде "Ройтерс".

Американското посолство в Прищина призова правителството на Косово да внесе отново споразумението за границата за ратифициране в парламента.

Посолството напомни, че отлагането на ратификацията вреди също на перспективите за свободно пътуване на косовските граждани в Европа.

В съобщението се отбелязва, че демаркационната линия, определена в споразумението, е начертана правилно и това е било установено и от американски правителствени експерти.

Косовското правителство реши да се върне към въпроса за ратификацията след сряда, когато ще бъде гласуван вот на недоверие към кабинета.

Споразумението беше подписано през 2015 г., но тъй като няма достатъчен брой депутати, които желаят да го подкрепят, премиерът Иса Мустафа оттегли законопроекта.

Опозиционни партии твърдят, че Косово губи територия с това споразумение и обещаха да попречат на всеки опит за ратификацията му.

За разлика от мнението на опозицията, доклади на местни и международни експерти посочиха, че страната не губи територии.

ЕС обяви, че Косово няма да получи безвизов режим, ако споразумението не бъде одобрено. Гражданите на Косово са единствените от Западните Балкани, които се нуждаят от виза за краткосрочни пътувания в Шенгенското пространство.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. До момента младата държава е призната от 114 старни по света, но не и от Белград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kana

    11 8 Отговор
    ,,САЩ с дипломатически натиск над Косово" - ГАДНИ АГРЕСОРИ И УБИЙЦИ НА НАРОДА. КЪДЕТО Е СТЪПИЛ АМЕРИКАНСКИЯ КРАК - ИМА САМО ВОЙНА, КРЪВ И РАЗРУХА!!! ДИКТАТОРИ МРЪСНИ!!! - ЦЯЛ СВЯТ ВИ МРАЗИ!!!
  • 2 ICXSREXREGNANTIVM

    5 8 Отговор
    Краварите явно не са чували поговорката ” Който сее ветрове ще пожъне бури ” !
  • 3 Шерлок

    5 7 Отговор
    Защо в Кравария няма цветни революции ? Ами защото нямат Краварско посолство ...в ъв Фашингтоня.