Last news in Fakti

14 Май, 2017 02:44 1 660 2

Метеорити са събудили вулканите на Земята

  • вулкан-
  • метеор-
  • метеорит-
  • вулканична дейност-
  • земята-
  • сблъсък

Метеорни потоци са предизвикали вулканични изригвания в древността

Метеорити са събудили вулканите на Земята - 1
Снимка: БТА/АР

Сблъсъците на нашата планета с метеорити в древността са отключили вулканични изригвания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от Тринити колидж в Дъблин изследвали скали в голям кратер в района на Съдбъри в провинция Онтарио, Канада, който се формирал преди 1,85 милиарда години в резултат на експлозия на голям метеор в атмосферата.

Останали са малки вулканични фрагменти от метеоритния сблъсък, като всеки от тях е с форма на щипка на рак. Те са се формирали, когато мехурчета газ се разпространили в разтопени скали и след това експлодирали.

Откритието на учените навежда на мисълта, че съставът на вулканичните фрагменти се е променил с годините. Веднага след сблъсъка изригването на разтопени скали било директно свързано с разтапянето на земната кора. Но след време изригването било захранвано с магма, т.е. с разтопени скали, които идват от земните недра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Константин-Ром

    3 3 Отговор
    Всичко е в ръцете на създателя на вселената ,а именно в ръцете на нашия БОГ.Той е АЛФА И ОМЕГА АМИН.
  • 2 Kcaniba

    0 0 Отговор
    То е логично , по глямата, ако не и встчки случвали се катаклизми на планетата - са в резултат на сблъсъци с външни тела!!!
Новини по държави: