Last news in Fakti

12 Май, 2017 18:12 4 228 7

Историк заговори за любовницата на Ататюрк. Арестуваха го!

  • ататюрк-
  • любовница-
  • арест-
  • историк-
  • турция-
  • истанбул-
  • история-
  • обида

Зад решетките заради обида към Ататюрк

Историк заговори за любовницата на Ататюрк. Арестуваха го! - 1
Снимка: Shutterstock

Турски историк беше арестуван по обвинения, че е осквернил паметта на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на двама историци – Сюлейман Йешилюрт и Хасан Акар – заради обида към Ататюрк.

Йешилюрт се е предал на силите за сигурност доброволно, съобщи изданието, посочвайки, че историкът отрича да е обидил основателя на турската република.

По време на телевизионно предаване, чиято тематика е историческа, обвиняемият заяви, че едно от момичетата, на които Ататюрк е бил попечител, всъщност е била негова незаконна съпруга и любовница.

Хасан Акар, от своя страна, стигна по-далеч и каза, че самият Ататюрк е бил незаконно дете. Той все още се издирва от силите за сигурност, които не са го открили на адреса му.

Мустафа Кемал Ататюрк е основната фигура в турския политически живот при създаването на републиката. Той провежда редица реформи в политическата, социалната и културна сфера на обществения живот.

Един от основните постулати на новосъздадената република е секуларизмът. Настоящият президент Реджеп Ердоган е обвиняван именно в това, че иска да скъса тези връзки и да превърне страната в султанат, който да оглавява еднолично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соло

    12 6 Отговор
    Това, което твърди историка е истината. И изобщо не е обида. Щеше да е обида, ако твърдяха, че е от трети пол или гай-браството. Човека си е съвсем нормален. За разлика от Калигула, който е спял със сестра си и да не говорим, че някои и с майките си. Абе нали Турция е република и искате да сте в ЕС? Ами що гоните историците? В ЕС е либерте всичкото, вие сте го ударили на диктатура цензура? Ако сте в ЕС ще си имате и Анкара Прайд, да знаете! Чичо Шорош и НПО-та няма да ви забравят да имате такива велики паради. Гледдайте нашия София Прайд какъв купон е. Има и повече полиция за охрана отколкото на футболни мачове.
  • 2 Коментар

    22 1 Отговор
    Ататюрк е имал само една голяма любов и тя е била българката Димитрина Ковачева. Когато е бил военно аташе в София се влюбва в нея, но баща и Генерал Ковачев е бил против! Тя умира млада и до края на живота си Ататюрк и праща цветя на гроба.
  • 3 Коментар

    10 3 Отговор
    А относно НПО-тата в САЩ са забранени още е началото на 20 век. Защо ли?
  • 4 Мартин Христов

    15 3 Отговор
    Ататюрк е помак,родом е от село което се намира в севоисточна Гърция.Това се крие от турската власт.

    Коментиран от #6

  • 5 пена

    12 1 Отговор
    Фанатици са тия турци и това си е факт.
  • 6 Д'Мин

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мартин Христов":

    Роден е в Солунско. Предполага се, че е с албански корени.
  • 7 Ruschukliya

    1 0 Отговор
    Има ли значение какъв е по националност? Важното е какво е направил за страната си !
    Ние страдаме от това,че от векове насам нямаме такива силни държавници!
    Липсват ни такива като Аспарух, като Крум, като Симеон Велики, като Калоян!!!
Новини по държави: