Last news in Fakti

13 Май, 2017 15:39 2 222 0

Кибератаката е с безпрецедентни размери

  • хакери-
  • великобритания-
  • европол-
  • мащабна-
  • кибер-
  • компютри-
  • русия

Мащабно разследване за мащабната кибератака

Кибератаката е с безпрецедентни размери - 1
Снимка: БТА/ AP

Мащабната кибератака в петък, ударила десетки страни и организации, е от безпрецедентни размери. Това обяви европейската полицейска служба „Европол“.

Все още няма яснота кой стои зад нея. Службата посочва, че за да се открият виновниците, са необходими общи усилия и мащабно международно разследване.

Хакерите използваха техника, известна като рансъмуеър. Чрез нея компютърът на жертвата е заключен и от него се иска да плати във виртуална валута биткойн, за да бъде „отключен“ отново.

Според Едуард Сноудън американската Агенция за национална сигурност стои в основата на всичко, защото е създала инструменти за подобни атаки, които сега застрашават дори живота на хиляди. Американските служби са използвали този пробойна в операционната система на Windows, за да се доберат до компютрите на терористи.

Британската здравна система бе сред най-засегнатите от петъчната атака. Работата на много болници на Острова бе засегната. Испанският телеком „Телефоника“, руското вътрешно министерство и американската компания за доставки „ФедЕкс“ също се оплакаха от хакерска атака срещу системите си.

Френският производител на автомобили Renault и руските железници също са част от жертвите на голямата кибератака, от която пострадаха хиляди организации в почти 100 държави по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА