Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 12:59 2 728 4

Русия праща военни кораби в Сирия

  • сирия

Москва се обяви против налагането на оръжейно ембарго

Кораби на Северния флот на Русия в края на декември ще навлязат в териториалните води на Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от Генералния щаб.

Става дума за крайцера „Адмирал Кузнецов” и миноносеца „Адмирал Чабаненко”.  Очаква се след 10 декември те да отплават за Средиземно море и в края на декември да достигнат сирийски пристанища.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров се обяви против предложенията за налагане на ембарго на доставките на оръжие за Сирия. "Предложенията да се въведе забрана за доставки на всички видове оръжия за Сирия са доста нечестни", заяви Лавров. Според него безредиците в Сирия се провокират не толкова от властите, колкото от въоръжените групировки, които са съставени от хора, дошли в Сирия от други страни, и те активно биват снабдявани с оръжие.

Руският външен министър сравни ситуацията с тази в Либия. „Ние знаем как действаше оръжейното ембарго срещу Либия“, заяви той. По думите му това ембарго на практика се е прилагало само спрямо либийската армия, докато опозицията е получавала оръжие.

„При това страни като Франция и Катар публично заявиха, че са доставяли това оръжие“, подчерта министърът. По думите му Русия ще се отнася към призивите за налагане на оръжейно ембарго на Сирия, като отчита опита, натрупан от случая с Либия. „Най-важното сега е да се спре с ултиматумите и да се пристъпи към поставяне на ситуацията на политическата плоскост”, допълни Лавров.

Изявлението дойде, след като Арабската лига прие санкции срещу Дамаск, а САЩ и ЕС призоваха за незабавно прекратяване на насилията в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bezglasna

    0 0 Отговор
    Крайно време е Русия да се заяви на международната сцена, като велика сила !!! А то иначе, тези "Маркузи " и САЩ/вечния "омиротворител"/, започнаха да манипулират света-както си искат!
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    само че „Адмирал Кузнецов” е самолетоносач, а не крайцер
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 nobody

    0 0 Отговор
    Русия НЕ Е ВЕЛИКА сила от 1917-та насам..