Last news in Fakti

19 Май, 2017 14:00 1 324 2

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика?

  • швейцария-
  • референдум-
  • ядрена централа

Жителите на страната решават на референдум в неделя съдбата на атомните си централи

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика? - 1
Снимка: БТА/АР

Швейцарците ще решат в неделя съдбата на закон, предлагащ милиарди долари субсидии за възобновяема енергия, забрана на ядрените централи и частично спасяване на електроцентрали, информира "Ройтерс".

Проучване на общественото мнение от този месец, сочи, че 56% имащите право на глас подкрепят закона спрямо 61 на сто по-рано.

Дебатите по швейцарската "Енергийна стратегия 2050" са съсредоточени върху това колко ще трябва да платят клиентите и данъкоплатците за мерките и дали четирикратното увеличение на слънчевата и вятърната енергия до 2035 година, както предвижда законът, може да осигури надеждни доставки.

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика?
Снимка: Shutterstock

Според критиците на закона четиричленно семейство ще трябва да плаща допълнително 3200 швейцарски франка годишно, а освен това по-непостоянната вятърна и слънчева енергия ще означава по-голяма зависимост от внос на електричество. През 2016 година Швейцария бе нетен вносител на енергия.

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика?
Снимка: БТА/АР

Слънчевата и вятърната енергия представляват 5 процента от енергията в Швейцария спрямо 60 процента хидроенергия и 35% ядрена енергия. Според новия закон енергията добивана с помощта на слънцето, вятъра, от биомаса и геотермални източници, трябва да нарасне до най-малко 11 400 гигаватчаса до 2035 година спрямо 2831 гигаватчаса сега.

Законът ще забрани строежа на нови ядрени централи. Швейцария има пет такива съоръжения, като плановете са първото от тях да бъде закрито през 2019 година.

Няма срок за затварянето на останалите, което означава, че могат да работят, докато отговарят на стандартите за безопасност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Швеицария която е почти три пъти по малка от БЪЛГАРИЯ, има пет атомни централи а на нас ни забраняваха да строим Белене.

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Никой не ни забранява строежа, просто няма кой да го плати. А няма кой да го плати, защото нямаме добър бизнес план как ще се избият парите от него. Съответния инвеститор ще иска да му се гарантира минимално потребление от държавата, а тока който не изхабим ще трябва да си го плати след това да го продадем на безценица. И полсе ще има "Абе ние що плащаме толкова, пък на Турция изнасяме два пъти по-евтино?".
Новини по държави: