29 Май, 2017 08:50 9 229 43

Говориш на руски – глобяват те €10 000

  • латвия-
  • глоба-
  • русия-
  • руски език-
  • говорене-
  • парламент-
  • любопитно

Смее ли човек да каже нещо на руски...

Говориш на руски – глобяват те €10 000 - 1
Снимка: Shutterstock

Говориш на руски език – глобяват те финансово! Такова предложение бе направено в Латвия, където искат забрана за използване на руски думи във вербалните контакти.

Националното обединение „Всичко за Латвия“ и консервативната партия „Отечество и свобода“ поискаха налагане на финансови санкции за говорещите на руски, пише „Российская Газета“.

Инициативата ще бъде разгледана първо от парламентарна комисия, а след това ще бъде гласувана и в парламента от депутатите, ако получи одобрение.

Предвижда се за всяка изговорена руска дума да се налага санкция от 700 евро. Глобата може да достигне €10 000, а държавни служители дори могат да бъдат уволнени.

Според политолози националистите в Латвия се опитват да съберат повече обществена подкрепа преди местните избори.

През последните месеци се увеличи напрежението между балтийските страни и Русия. След анексирането на Крим те се опасяват, че съседите им от изток могат да предприемат подобни действия и в Прибалтика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcaniba

    76 25 Отговор
    Това не ли е противоречещ на Европейските Цености проектозакон!!???

    Коментиран от #5

  • 3 ха ха

    37 88 Отговор
    Браво така трябва иначе няма отърване от тези ушанки
  • 4 ИВАН

    78 25 Отговор
    Браво бе, много гнусни станахме хората - само омраза навсякъде ... те американците - цвете за мирисане, и европейците и те :)))
  • 5 гост 2

    35 31 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Не- не противоречи. Не противоречи на европейските и натовски ценности и суверенното право на една държава САМА да определя кой език/ езици са официални в самата държава. Същото е и за България- в България има САМО ЕДИН официален език- БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, а не два езика- български и руски, или български и турски, или български и английски. Това е като с бурките- в къщи и със съседите всеки да си говори, ако ще на патагонски/ португалско наречие/, но в държавните институции и на обществени места, както и в предизборни митинги- само на официалният език на държавата.

    Коментиран от #6

  • 6 Kcaniba

    36 22 Отговор

    До коментар #5 от "гост 2":

    Т.е в Македония или Украина, ако те глобяват за това, че говориш на БЪЛГАРСКИ то не е нарушавате човешкште права!!??
    ... това не противоречи на НАТО ли, какво още беше разсмърдял там. .

    Коментиран от #7, #8

  • 7 гост 2

    20 17 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    “...Публикувано във факти.бг: Т.е в Македония или Украина, ако те глобяват за това, че говориш на БЪЛГАРСКИ то не е нарушавате човешкште права!!??...“ АКО В КОНСТИТУЦИЯТА НА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК Е ДРУГ И ТИ УМИШЛЕНО И ДЕМОНСТРАТИВНО ГОВОРИШ НЕ НА ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК В ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, ВЪПРЕКИ ИЗРИЧНАТА РАЗПОРЕДБА НА КОНСТИТУЦИЯ ИЛИ ДРУГ ЗАКОН- ДА- НЕ Е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА! ВЗЕМЕТЕ НАЙ- НАКРАЯ, ЧЕ ГИ НАУЧЕТЕ ТЕЗИ ЧОВЕШКИ ПРАВА В РУСИЯ, щото русия е страна по ЕКПЧ ! СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ!
  • 8 гост 2

    21 10 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Ще противоречи на ЕКПЧ само, ако има забрана за говорене на майчин език в къщи или например- изучаването на майчин език като свободно избираем предмет в основното/ средното образование- в училищата. Но няма човешко право, което да позволява на едно малцинство умишлено да нарушава правата на мнозинството и най- вече- законите на собствената си държава и да оправдава това с “човешките права“. При федеративните държави може да има 2 или 3 официални езика, но в унитарните държави - като България, Украйна, турция- официалният език Е САМО ЕДИН.

    Коментиран от #11, #16

  • 9 гост 2

    28 4 Отговор
    Как е в България? Конституция на Р. България
    Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
    Чл. 36.
    (1) Изучаването и ползването на българския език е право И ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани.
    (2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
    (3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.
    http://www.parliament.bg/bg/const
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Kcaniba

    11 10 Отговор

    До коментар #8 от "гост 2":

    Има закон забраняващ на циганите да говорат езиците си??
    И се глобяват в БГ!!!????

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Иван

    11 5 Отговор
    Навремето, ако милиционери чуеха баби седнали "на дернек" да си говорят по между си на турски, ги глобяваха 5 лв. :-)
  • 13 люто маке

    37 3 Отговор
    Е па у Македонската сите макета требе да ги глобят оти не могат да говорят правилно роден български.
  • 14 гост 2

    18 9 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    ТОЧНО ТАКА! В ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, НА ОБЩЕСТВЕНО МЕСТА се комуникира САМО на БЪЛГАРСКИ език! Казус- изсипват се една тумба от 20 човека меринджеи напр. в приемната на Министерството на енергетиката. Никой държавен служител не само, че не е длъжен да знае цигански език, не само, че не е длъжен да комуникира в приемната на този език, а и Конституцията на България ЗАДЪЛЖАВА меринджеите да комуникират с държавния служител САМО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Ако не го владеят, въпреки, че са български граждани- да си извикат заклет преводач, който на ясен и разбираем български език да предаде молбата/ жалбата/ искането им на държавния служител. Така изискват законите на Р. България и българската Конституция.

    Коментиран от #15, #43

  • 15 алинея параграфова

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост 2":

    Като отидеш в някоя община из кърджалийско, ще видиш как действат закончетата, които цитираш.

    Коментиран от #22

  • 16 От Германия

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "гост 2":

    Хайде изкажи се сега така компетентно защо в Германия има цели квартали където се говори само на турски и защо след като от 5 млн живеещи там турци, близо 2 млн не знаят повече от няколко немски думи и никой не ги глобява.

    Коментиран от #18

  • 17 onq s konq

    10 12 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Явно ти е трудно да асимилираш елементарни неща,затова ще ти го обясня още по-простичко:ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ И ПРЕВИЛЕГИИ СА ЗА ПОЛЗВАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ-ЧЛЕНОВЕ НА ЕС!Всякакви други "хора" обаче изповядващи ДРУГ ВИД ЦЕННОСТИ,И ОТДАДЕНИ НА ИДЕЯТА НА ВСЯКА ЦЕНА ДА ЗАМЕНЯТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ С ТЕХНИТЕ СИ,СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ И САНКЦИОНИРАНИ БЕЗЖАЛОСТНО.А ако пак не ти е ясно,ТОЧНО РУСНАЦИТЕ СА СИ ПОСТАВИЛИ КАТО ЦЕЛ НОМ 1 ДА АСИМИЛИРАТ ВДИЧКО ЩО МОГАТ,ЗАПОЧВАЙКИ ОТ СЪСЕДИТЕ СИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ!Знам че НЕ ИСКАШ ДА ГО РАЗБЕРЕШ ТОВА ЗАЩОТО НЕ ТИ ХАРЕСВА,но тва е положението.

    Коментиран от #19

  • 18 гост 2

    6 9 Отговор

    До коментар #16 от "От Германия":

    Защото германия има ДРУГИ закони, които го позволяват- за това. Скоро не съм преглеждала германското законодателство в тази посока, но не виждам защо да изразходвам интелектуален труд да го правя, след като не ми се плаща за това...В крайна сметка съм адвокат и се издържам от професията си, а не от тролене...

    Коментиран от #21, #36

  • 19 Kcaniba

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Фащизъм и расизъм.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 гост 2

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    Законите на България са задължителни за спазване от всички чужденци- т.е. чужди граждани, находящи се на територията на България.
    1. Конституция на Р. България- Чл. 26. (2) Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.
    2. ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ доп. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г. Чл. 4. Чужденците, които пребивават в Република България, СА ДЛЪЖНИ да спазват законите и установения правов ред, ДА СА ЛОЯЛНИ към българската държава и ДА НЕ УРОНВАТ престижа и достойнството на българския народ.

    Коментиран от #25

  • 21 От германия

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост 2":

    При положение, че Украйна се е насочила към Европа според самия теб тя трябва да изповядва европейските ценности, а в Европа никъде няма закон според, който да те глобят, ако говориш на чужд език на улицата. Ако имаше такъв повечето араби и турци щяха да са докарани до просяшка тояга. Разходи се някой път до Париж, Берлин или Брюксел и ще разбереш за какво ти говоря.

    Коментиран от #24

  • 22 гост 2

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "алинея параграфова":

    Ха- ВИНАГИ мога да се позова на закона и на Конституцията и нещата да станат различни! Нали се сещаш, че е малко трудно да се опънеш на адвокат, осбено когато адвокатът идва подготвен и може да извърши всички правни действия, за да се прекрати нарушението на българската нормативна база и да се върне законосъобразното положение? Отделен е въпросът след като се върна от Кърджали в София как точно ще продължат нещата в Кърджали...

    Коментиран от #32

  • 23 onq s konq

    9 12 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    Мдааа...Когато Западът настъпи Русия чрез санкции и ограничения за гражданите й -това е "фашизъм и расизъм".Когато обаче Русия въведе подобни мерки за Запада,това е законен "патриотизъм и родолюбие"!Зависи от гледната точка.
  • 24 гост 2

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "От германия":

    Пак не схващаш. ВСЯКА ДЪРЖАВА има право НА СВОЯТА държавна територия да въвежда СВОИ закони. След като тези нейни закони НЕ НАРУШАВАТ ЕС законодателство и ЕКЗПЧОС, следователно- липсва правно основание за санкция на държавата! Няма нужда да ми даваш за пример германия, след като аз живея САМО в България и този въпрос- дали официалният език на една ЕС държава да е 1 или 2 или 3- е в юрисдикцията САМО на самата ЕС държава и не се подчинява на ЕС законодателство:) Хайде стига- до тук свърших работата на колега адвокат от нпо, за чиито правни услуги нпо-то му плаща хонорар. На мен никой нищо не ми плаща, за да Ви ограмотявам правно. След като тоооолкова много се интересувате от защита на човешките права, посетете университетски курс лекции на тази тема и си извадете сертификат за тази цел....

    Коментиран от #26, #37, #42

  • 25 От Германия

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост 2":

    Супер. Обясни тогава защо в центъра на Търговище първите трима местни, които е срещнал мой приятел преди два месеца и ги питал къде се намира дадена улица са му говорили само на турски и грам не са го разбрали. Говоря за трима различни, а не за една компания от трима души.

    Коментиран от #30

  • 26 От Германия

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост 2":

    Явно или си супер наивна, или си от троловете, на които Сорос плаща. Ако в България се въведе същия закон, само че за турския език цяла Европа ще скочи и ще ни линчува. Ахахахахаха.
  • 27 политолог

    11 3 Отговор
    а който говори на английски-затвор 1 година
  • 28 Мирко

    13 4 Отговор
    После кажете че Русия ограничавала свободите...

    В Латвия да очакваме ли следващата стъпка: да им слагат значки на хората, а табели на сградите и заведенията, където е забранено за руснаци, а пускат само от латвийската висша раса?
  • 29 незнайко

    7 5 Отговор
    И на какъв език трябва да се говори ? Може би на латвийски, който се е появил през 9 век . Или на английски, което значи, че се отричат от майчиния си изик, който е като "македонския". Индоевропейския език е техния първоизточник.
  • 30 незнайко

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "От Германия":

    Сега Ви прочетах поста. В Търговище се говори ТУРСКИ, по нареждане което, не е от българска страна. Всички знаят българкси, но както в Кърджали, не го говорят НАРОЧНО ! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА !!!
  • 31 Трол

    12 5 Отговор
    Снаха ми е латвийка, на 23 години, свободно се оправя с руския. По нейни думи, във всички големи латвийски градове сериозните фирми са руски. И за да почнеш там работа ти трябва руски език. Тя е млада и не е учила руски, но семейство и е имало рускоговорящи приятели и оттам го знае. Със сина ми си говорят на английски (живеят в Ирландия). Аз не съм говорил руски повече от трийсет години и понеже се оправям с други два езика,в началото когато се опитвах да говоря с нея ми идваха думи на турски и френски. Много е интересно-говоришнсъс снахата на руски сина ти с нея на английски и когато ми идват думи на друг език, се обръщам към сина на български и той и превежда на английски. И да, мразят руснаците, както ние турците.
  • 32 алинея параграфова

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост 2":

    Ми давай, какво чакаш, върни българския в кърджалийско!
  • 33 Патето Яки

    9 2 Отговор
    Ще говоря на какъвто си искам език, ще ми глобят патката.
  • 34 будист

    9 2 Отговор
    а кажи сега тва популизъм ли е или комплекси
  • 35 гост

    10 2 Отговор
    Хубаво е да си говорим приказки за лека нощ, но специално в областите в България, в които се използва преди всичко турски език, ще видите доста трудности. Какво, като госпожата е адвокат? Отива до общината сама. Към който и да се обърне - все на турски ѝ говорят. Ще им цитира параграф и алинея ли? Разберете, ТЕ го правят нарочно! Дори да се обърне към официална друга институция, какво ще докаже? Няма записи, няма свидетели в нейна полза, само един сигнал от разгневен гражданин (юристите също са граждани) и проверка по сигнала, което ще доведе до последващото неустановяване на нарушение (защото никой няма да ѝ потвърди версията).

    В София госпожата може да се доказва като адвокат колкото ѝ се иска. Говорим за провинцията, където откровено мразят метрополията.
  • 36 Гост3

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост 2":

    Аз се чудя кога практикуваш, след като днес примерно цял ден троши?
  • 37 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "гост 2":

    Господин адвокат ,дай да направим разлика между ДЪРЖАВА и ГРАЖДАНИ...вие говорите за държавно право ,но има и гражданско право...Ако гражданите позовавайки се на основните си човешки права искат някаква промяна ,то държавата ако не е бананова диктаторска република трябва да се вслуша ...
  • 38 Либерал

    12 1 Отговор
    Голям смях...какво стана с демокрацията, със свободата на словото. Ами ако говориш немски или английски, пак така ли... Жалки хорица, ако искат някой да ги забележи, трябва да обявят антируски неща, иначе са световно неизвестни. Мода някаква, а утре- не е ясно, като се спазарят големите. Тези ще са вечни дребосъци, по сърце и душа, на тях хляба е важен, проститутки.
  • 39 неблагодарници

    6 4 Отговор
    да им забраним да пишат на нашата азбука и без това не ни признават буквите а до скоро ги учеха че Ленин е автора
  • 40 Доста

    4 1 Отговор
    Нека мине 2018 ЕП по футбол тогава сигурно ще видим нов Донбас, нали украинците забраниха ,руския език но за съжеление останаха 30 милиона население и без Крим и Донбас както казват руснаците паживьом увидем.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кольо

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост 2":

    А какво би казала за новините на турски по БНТ ? А за битият българин в Усрайна за когото чак днес гръмнаха новините ...... Ааа , колко си безхаберна за положението и настоящата "ДЕМОКРАЦИЯ " в Усрайна ....
  • 43 Ярослав Станчев

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост 2":

    Ако искаш и из Делиормана може да се разходиш със законите си.Примерно в Исперих,Омуртаг,Търговище,а може и в Добруджа,в района на Тервел и селата Зърнево,Орляк,Безмер,Градница и сума ти още други.Само като ти видят законите и веднага ще спрат да плещят на турски и ще зачаткат на литературен български език,както дядо Вазов и Пенчо Слвейков са говорили.
    Смешно е да коментираш чуждите простотии,след като в собствената ти държава положение е трагично и необратимо.
Новини по държави: