Last news in Fakti

1 Декември, 2011 19:22 1 130 0

Гръцките страсти стихват

  • гърция-
  • протест-
  • криза
Гръцките страсти стихват - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките синдикати се обединиха за пореден път в общонародна стачка срещу финансовите съкращения в държавния и частния сектор. Организатори на протеста бяха Съюзът на държавните служители (АДЕДИ) и Синдикатът на заетите в частния сектор (ГСЕЕ), а в отделен поход, но със същите изисквания взеха участие синдикалистите от Гръцката комунистическа партия (ПАМЕ).

Протестът започна с митинг пред сградата на ГСЕЕ в 11 часа сутринта, но участието на гражданите в първите часове беше изключително ниско. Основните активисти остават синдикалистите и членовете на работническите организации и студентите. Общите изчисления са, че в протеста са взели участие между 15-20 хиляди души, но полицията все още не е дала точен брой.

В протестното шествие взеха сериозно участие и анархистичните организации, които са съставени главно от младежи между 15 и 25 години. Въпреки репутацията, която имат протестният поход протече мирно и нямаше прояви на насилие, пише GRReporter.

Основните лозунги, които подвикваха хората бяха познатите „Взимайте си Меморандума и се махайте оттук”, както и „Това правителство не е за народа, а за банките и банкерите”, „Пападимос дай си оставката и вземи с теб и тройката”, „Не плащам никакъв данък на нито едно кметство!”. Протестното шествие тръгна от офисите на Синдиката на заетите в частния сектор, за да стигне до познатия площад Синтагма пред сградата на парламента. Там чакаха отряди на специалните части на полицията за борба с обществените размирици, но за доброто на всички, техните услуги не се оказаха нужни. Към два и половина протестиращите започнаха да се разпръсват и шествието се разпадна.

Вялият ентусиазъм на недоволните гърци с нищо не напомня стачките и протестите познати от преди няколко месеца, когато надъхани за двубой гърди в гърди граждани и синдикалисти бяха готови да се сблъскат с полицията, да нахлуят в парламента, да изживеят собствената си революция. Въпреки, че хората са очевидно уморени от стачките и много от тях виждат, че няма голям резултат от тях, те продължават да се организират и да имат определена аудитория. Единственият огън, който ги поддържа, коментират местните журналисти е фактът, че като цяло мерките, които трябва да се въведат не се харесват на никого, а тези, които вече са въведени са крайно несправедливи в социален план.

„Няма да се предадем, ще продължим социалната борба, докато работодателите не разберат, че работниците няма да се примирят с уволненията, окастряният на заплатите и потъпкването на правата на народа”, гърмеше от мегафоните в центъра на Атина. В стачката взимат участие всички държавни предприятия, включително и транспортните дружества, но за да обслужат протеста електрическият влак в столицата и метрото обявиха, че ще работят от девет сутринта до девет вечерта. Влаковете в Гърция не се движат, болниците работят с извънреден персонал, а всички учерждения на държавната администрация са затворени за 24 часа. Обещанието на синдикатите е, че протестите ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА