Last news in Fakti

2 Декември, 2011 20:12 1 692 0

Германия поряза Сърбия за ЕС

  • събрия-
  • косово

Първо трябва да се нормализират отношенията с Косово, заяви Меркел

На този етап Сърбия не изпълнява условията за получаване на статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз. Това заяви германския канцлер Ангела Меркел дни преди срещата на върха на ЕС на 9 декември, на която Сърбия се надява да получи зелена светлина за започване на преговори.

В речта си пред германския парламент Меркел заяви: "Път към ЕС може да има само след като отношенията с Косово се нормализират." "Евросъюзът и Германия изложиха конкретни очаквания. Силно съжалявам, че Сърбия не успя да ги изпълни", изтъкна още тя.

Насилието край граничните пунктове през последните дни отне живота както на цивилни граждани, така и на войници на НАТО. Събитията заплашват да възпрепятстват разговорите между Белград и Прищина, както и мечтите на Сърбия за членство в ЕС. Меркел освен това определи инцидента, при който 50 войници на КФОР бяха ранени, като "неприемлив".

Позициите на Берлин и Париж по въпроса обаче се различават. Въпреки колебливостта на Германия, френският външен министър Ален Жупе обяви, че Париж подкрепя идеята за предоставяне на статут на Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА