24 Юни, 2017 09:45 3 442 31

В Турция няма да учат за еволюцията. Теорията на Дарвин била спорна

  • турция-
  • гимназии-
  • училище-
  • дарвин-
  • теория-
  • еволюция-
  • спорна-
  • ердоган-
  • табу

В турските гимназии еволюцията се превръща в тема табу

В Турция няма да учат за еволюцията. Теорията на Дарвин била спорна - 1
Снимка: Shutterstock

В турските гимназии вече няма да се преподава теорията на Дарвин за еволюцията, защото е била спорна и трудна за разбиране от децата, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на местните училищни власти.

Турският президент Реджеп Ердоган и управляващите за пореден път бяха подложени на ожесточени критики заради спорното решение. Анкара е обвинявана, че къса със секуларизма, наложен от бащата на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.

Главата „Ранният живот и еволюция“ ще бъде премахната от учебниците по биология в турските гимназии, заяви Алпарслан Дурмуш, началник на образователните структури в южната ни съседка.

Дарвиновата теория за еволюцията ще може да бъде изучавана единствено от студентите, имащи това желание след завършване на средното си образование, допълни той.

„Наясно сме, че ако нашите ученици нямат нужните научни основи и знания, то те няма да могат да разберат някои спорни въпроси. Затова изключихме някои от тях от учебната програма“, заяви Алпарслан Дурмуш.

Теорията на Дарвин за еволюцията е отхвърляна както от мюсюлмани, така и от християни, които вярват, че Бог е сътворил света, както е описано в Библията и Корана.

Турският президент Ердоган беше подложен на остри критики заради загърбването на секуларизма – отстояването на тезата, че политиката и религията трябва да действат независимо една от друга.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви по-рано през тази година, че теорията на Дарвин за еволюцията – датираща от XIX век – е „остаряла“ и не е задължително да се преподава в училищата.

Новите промени в учебната програма ще влязат в сила от учебната 2017-2018 година. Учебната програма е съставена в съответствие с „турските ценности“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    32 7 Отговор
    Не, че им се вижда трудна теорията, ами се разпознават някъде по-назад в еволюционната верига.
    Типичният турчин е с тяло на австралопитек, глава на неандерталец и мозък на Хайделбергски човек.
  • 2 Баш Гост

    27 24 Отговор
    Правилно решение - отдавна е доказано, че теорията на Дарвин е невярна.Незнайно защо, все още продължават да я лансират по цял свят.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Гост

    19 15 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Гост":

    И как е доказано, че не е вярна? Сигурно компютъра, който ползваш си го откъснал от дървото, а не е плод на еволюцията?
    Защо не отидеш в Анадола?
  • 4 ГОРАЗД

    21 4 Отговор
    Като се замисля,и в другите науки има спорни моменти,дали не по-добре,Ердоган да премахне всички научни дисциплини и да остави само корана,то се видяло.Ще опровергае Дарвин,като обърне хода на еволюцията и върне Турция в 12 век.
  • 5 Скорпион29

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Гост":

    Щото нямат по добра, а по добре ли е да учат НЛО + неандерталец= хомосапиенс?
  • 6 А.Стефанов

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Гост":

    Говориш глупости. Еволюцията е доказана наука, за разлика от религията коята е доказана глупост.

    Коментиран от #8

  • 7 гост 2

    17 3 Отговор
    Хахахахахаха:):):) Турците счупиха тъпомера:) Дарвиновата теория ще бъде заменена с изучване на корана на арабски език и с изучаване на основите на шериата, нали?:):):) Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи:):)

    Коментиран от #12

  • 8 гост 2

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "А.Стефанов":

    “...Публикувано във факти.бг: Еволюцията е доказана наука, за разлика от религията коята е доказана глупост....“ Подкрепям Ви 100%!

    Коментиран от #9

  • 9 Скорпион29

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "гост 2":

    Ти си от първото звено на еволюцията
  • 10 Страниц

    8 2 Отговор
    То сигурно и ДНК-то нищо не доказва.
  • 11 дядо Любен

    8 2 Отговор
    Мислите ли,че Ер Доган някога се е замислял,че "проповядва" правата вяра...използвайки латиница!?Изпращаше неотдавна заплашителни писма до Европа,че ще пусне бежанците...и тези писма също бяна на латиница!?Интересно,кога ще въведе -задължително,четмото и писмото,преди културната революция на Ататюрк!!!! Пропагандира халифат,ползвайки знаците на т.нар. от него неверници!Не Ви ли прави впечатлиние това?!Малко хора са се замислял над това!
  • 12 ключаря

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост 2":

    Няма по-добър в дисциплината - чупене на тъпомер - от тебе.
    Да живее Русия!

    Коментиран от #14

  • 13 Zax

    17 3 Отговор
    Скоро ще забранят и теорията за кръглата земя, защото е спорна и за гравитацията защотото не е доказана. Евала - Машала! Перфектни! Так се унищожава светска държава!
  • 14 гост 2

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "ключаря":

    Да живее България, само България и пак България! Плюя на русия- една ЧУЖДА за мен държава! Моята Родина и държава е БЪЛГАРИЯ, А НЕ РУСИЯ!

    Коментиран от #15

  • 15 Скорпион29

    13 8 Отговор

    До коментар #14 от "гост 2":

    Ако обичаш България истински няма да мразиш Русия.България+ Русия = ВЕЧНА ДРУЖБА. САЩ + България = на мизерия за българите

    Коментиран от #16, #17, #18, #20

  • 16 гост 2

    6 14 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    '...Публикувано във факти.бг: Ако обичаш България истински няма да мразиш Русия...“ Глупости! Руските тролове поставяте умишлено въпроса по този начин! Аз пък поставям въпроса така- ако си истински българин и не си руско/ турско/ американско мекере, ще поставяш защитата на интересите на България, самата България и българският народ, на ПЪРВО МЯСТО сред всички други държави и народи- нещо, което ти НЕ ПРАВИШ! Имай предвид, че в България държавообразуващият етнос е българската народност- 85% от населението на България и хората от нея имаме родители, които са САМО българи- не и деца от смесен българоруски, българотурски и т.н. брак. Така, че- за огромна част от българите в България, които сме с родители- майка и баща БЪЛГАРИ, БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО Е НА ПЪРВО МЯСТО- НАД РУСИЯ И ВСИЧКО РУСКО , НАД ТУРЦИЯ И ВСИЧКО ТУРСКО, НАД САЩ И ВСИЧКО АМЕРИКАНСКО- сега схвана ли го, руснако?
  • 17 гост 2

    6 12 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    Какво стана сега, м? Май българският национализъм е ВРЕДЕН за вас, руснаците- особено , ако от него се премахне елемента “дружба с русия“ и се издигнат на 1во място ПРОСПЕРИТЕТА И ЗАЩИТАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ САМО НА Р. БЪЛГАРИЯ, а? ;) Руски сиви мишки- разобличавам ви на секундата:) Аре- бегай да си пържиш зад*ика на българския горещ пясък по нашите черноморски плажове и да снасяш парички за Р. България- това е нашият български държавен интерес от руските туристи като теб в България:)
  • 18 стоян георгиев

    3 12 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    нов опит да строшиш тъпомера.може сега да изпееш една песен или да измислиш стихотворение.единственото хубаво е че всеки дето ще направи дори и елементарен опит да прочете писаниците на путиноидите ще разбере с кви убавци си има работа.
  • 19 дядо Любен

    2 13 Отговор
    Не се карайте,много скоро и русенко варено няма а имат русите!Номера на ЕДоан със туски поток,ще изиграе лоша шега на русите!Ще видите,как до няколко години,ще тръгне газ от Катар за Европа!Нещата могат да се обърнат на 180°
  • 20 гост

    6 14 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    България + Русия никога не е било вечна дружба ,а вечна ОКУПАЦИЯ !!!
  • 21 Гост

    13 1 Отговор
    Спрете се бе! Статията показва глупостта на Турция с отричането на науката, а вие тук сте тръгнали пак да пишете едни същи тъпотии.
    Хайде стига вече с Русия, Путин, САЩ и ЕС!
    .аси троловете, не ви ли писна едни и същи кретенизми да пишете?
  • 22 гостъ

    1 15 Отговор
    Само така гост 2.Мой човек си.Дай боже повече като теб.Само така имаме някакви шансове.Който мисли нео друго и жестоко необразован,незапознат систорията и облъчен.

    Коментиран от #23

  • 23 Йоцо

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "гостъ":

    И какви шансове имаме, плюейки по постоянно Русия, а умишлено затваряйки очи за западното влияние върху България от последните години, прикривайки уж незаинтересованост към САЩ и ЕС зад бутафорни националистически лозунги? Национализма на гост2 е фейк, що се отнася до съврменна, българска история,!Единственното сигурно при нея е русофобията. Гост2 е просто поредната предателка, имаща за основна цел да отвлича вниманието от националните интереси. Да си чел някакво нейно писание в защита на реален национален интерес от последните 25+ години, не свързан хипотетично с Русия? Няма и да прочетеш, въпреки огромната й активност и прокламираните с големи букви "националнизъм". За нея България извън русофобството не съществува!

    Коментиран от #24

  • 24 гост 2

    2 12 Отговор

    До коментар #23 от "Йоцо":

    “...Публикувано във факти.бг: Национализма на гост2 е фейк, що се отнася до съврменна, българска история,!...“ Така ли? Я ми кажи ТИ какво ще направиш, ако чужда държава нападне военно България? Ще се скриеш в русия и после- след като свърши всичко, ще се появиш в България и ще се пишеш за първи патриот , а? Ами ако русия нападна България, какво ще правиш? Ще станеш изменник на Р. България и нейн предател, защото НЯМА да защитаваш суверенитета и независимостта на българската държава, а ще се влееш в редиците на агресора й, нали? Мислиш ли, че всички българи искаме да сме като теб? Защо считаш, че твоята гледна точка е правилна- защото си бившо комуне от средния бкп ешелон, нали и за теб НЯМА Родина- твоята майка е бкп/ кпсс, а баща ти е коминтерна, а? И в такъв случай- по какво се отличаваш в мисленето си от либертарианците, а? За твоята идеология НЕ Е ДОБРЕ гражданите на един народ да имат собствено национално самосъзнание, нали?:)

    Коментиран от #25

  • 25 Йоцо

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост 2":

    Продължавай с простотиите си , за комунета, БКП-та, ешалони и т.н. Неща останали в миналият век. Нищо общо с реалността, що се отнася до мен. ;)
    Омразата ти толкова те е пропила, че нищо българско не ти е останало. Съществуването ти се крепи на изгнилата русофобска обвивка под която няма национализъм, няма България.
    Дори от тоя ти отговор е ясно, че за теб освен Русия няма друг агресор. Агресията госте не се явява само военно нападение.Агресия е присвояване на ресурси, а ресурсите на една страна не са само територията и природните й богатства. Основният ресурс е населението, ама теб ти е трудно да го асимилираш.
    Задай си въпросите: Защо 1/3 от българите са зад граница? Защо въпреки годините членство в ЕС и НАТО този процент не намалява? Защо не се връщат българите? Виж къде ти е основният ресурс, кой се възползва от него, как и ще си отговориш кой е истинският агресор. Какво е искал? Какво и как е постигнал и какво те очаква?
    Ами ако утре Турция се отцепи от НАТО и реши да си вземе част от България какво ще направиш ти? Ще ми цитираш членове ли? Или ще се надяваш на чужди военни да ти спасяват задника? С какво ще им платиш?
    ТВОЯТА ФОБИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ! Точно тя в червеят в ябълката. Ти не предполагаш никакви позитивни отношения с Русия, а само негативни. Дори германците и поляците не са толкова русофобски настроени колкото ти, а имат в пъти повече доводи и исторически обосновки.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 гост 2

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Йоцо":

    “...Публикувано във факти.бг: Съществуването ти се крепи на изгнилата русофобска обвивка под която няма национализъм, няма България....“ Така ли? От кога български национализъм означава един гражданин да поставя РУСИЯ на 1во място, вместо да поставя БЪЛГАРИЯ на първо място? “...Публикувано във факти.бг: Агресията госте не се явява само военно нападение.Агресия е присвояване на ресурси, а ресурсите на една страна не са само територията и природните й богатства...“ Виж сега- не учи български адвокат какво е военна агресия съгласно международното публично право! Аз съм го учила в юф и тук отлично е дадено- в чл.3 - какво ООН приема за агресия! http://www.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtml ТОВА е конвенцията на ООН , ОБЩОЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ- ЧЛЕНОВЕ НА ООН- включително и русия - съгласно която се преценява дали една държава - член на ООН е извършила военна агресия спрямо друга държава- член на ООН!

    Коментиран от #29

  • 27 гост 2

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Йоцо":

    “...Публикувано във факти.бг: Ами ако утре Турция се отцепи от НАТО и реши да си вземе част от България какво ще направиш ти?..“ Естествено, че като запаснячка, ще воювам за отбраната на Р. България! Аз не съм рускиня и моите убеждения мотивират моите действия. Убежденията ми не са гола вода или приказки за пред аудитория...Впрочем - ако турция напусне НАТО, ще е НАЙ-ДОБРЕ, защото , ако реши да нападне България, България се ползва от защитата на чл.5 от договора за НАТО- т.е. нападение над ЕДНА държава- член на НАТО, е равно/ еднакво на нападение над ВСИЧКИ държави- членове на НАТО. Дали пуйката ще посмее да нападне НАТО- как мислиш?:)
  • 28 ДДД

    1 0 Отговор
    прави са хората
    не могат да допуснат
    че може човек да се развива
    трябва да не поумнява изобщо
    и да тъпче на едно място
    и тъи като са мюслита това е съвсем реално
    и отричат развитието е не са ли прави?
  • 29 Йоцо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост 2":

    "От кога български национализъм означава един гражданин да поставя РУСИЯ на 1во място, вместо да поставя БЪЛГАРИЯ на първо място?"
    Ами аз досега освен русофобия и празни лозунги не съм видял да имаш мнение по национален въпрос, некасаещ Русия и да си го защитила. Не смятам, че русофобството е равносилно на национализъм, така че не те смятам за национално отговорна. По-скоро точно обратното.

    "Виж сега- не учи български адвокат какво е военна агресия съгласно международното публично право!" И не смятам. Не ми е работа. А ти освен да цитираш закони, договори и спогодби, май нямаш свое мнение. Аз изказах своята теза, своята логика, а ти никак не ми отговори, не ме опроверга, просто отклони темата. Направи го целенасочено, както обикновено правиш, което донякъде доказва тезата ми каква точно се явяваш. Да съм ти твърдял, че според някоя право е извършена военна агресия срещу България?! Не съм! И кой е казал, че агресията може да е само военна? А нима не може да е финансова, социална, политическа и т.н.? Или пак ще се измъкнеш с някое законодателство? Без начени какви закони, членове и параграфи ще ми цитираш, факт е, че 1/3 от населението на България е принудено да се изсели? Или не мислиш така?
    Знаеш ли какво ще остане, ако от постовете ти се махнат частта за Русия, лозунгите и комплексарските ти изказвания? НИЩО! ZERO!
  • 30 един

    2 0 Отговор
    Теорията на Дарвин е утвърдила се и лансирана от масонската общност само с една единствена цел- отклонение на вниманието от истината за човека. Тя е изцяло невярна и странно е как въобще толкова години оцеля. А истината се знае от самите масони, но се пази в строга тайна и е трудно обикновен човек да се докосне до нея. Евала на турците, че я отричат, но те едва ли го правят по правилните пдбуди, по-скоро по някакви техни полуграмотни - неграмотни разбирания за съжаление. Но с това доказват едно- те никога няма да станат част от общият европейски овчи манталитет, а ще се придържат изцяло към своя, ори да е по-примитивен.
  • 31 Rangelov

    0 0 Отговор
    Ima6 izbor da u4i6 v universiteta za darvin ako 6te se vzema6 temata moje da u4i6
Новини по държави: