18 Юли, 2017 19:28 2 324 6

В турските училища: Джихадът е любов!

  • турция-
  • училища-
  • джихад-
  • любов-
  • програма-
  • понятие-
  • религия-
  • исмет йълмаз

Турските ученици ще се запознаят отблизо с „истинското“ значение на думата

В турските училища: Джихадът е любов! - 1
Снимка: Shutterstock

Турските образователни власти включиха понятието „джихад“ в учебните програми, по които ще учат децата в средните училища в страната, съобщи Sözcü.

Учениците в южната ни съседка ще се запознаят отблизо с концепцията на понятието в исляма, което според министъра на образованието Исмет Йълмаз е възприето по грешен начин.

„Истинското значение на джихад е да обичаш страната си. Наш дълг е да поправим грешното възприятие“, заяви Йълмаз. Думата джихад често се превежда като „свещена война“ в контекста на боевете срещу враговете на исляма.

Според властите в Турция обаче джихад се отнася до вътрешните духовни борби срещу греха и прегрешенията. „Джихад е да служиш на обществото, да увеличиш благосъстоянието, да гарантираш спокойствието в общността“, заяви министърът.

„Нашият Пророк казва, че когато се завръщаме от война, тръгваме от малкия джихад към великия. Най-лесното е да воюваш, трудното е да гарантираш мира. Истинското значение на джихада е любовта към отечеството“, заяви образователният министър.

Новата програма ще влезе в сила за предстоящата учебна 2017/2018 година. Турските управници за пореден път бяха обвинени, че искат да скъсат връзките със секуларизма.

Промяната в учебната програма засили опасенията, че управляващата Партия на справедливостта и развитието обръща гръб на светския начин на живот. Бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк се стреми именно това по време на живота си – държавата да действа независимо от религията.

От новата учебна година в турските училища вече няма да се преподава и теорията на Дарвин за еволюцията. Властите се аргументираха по следния начин – била спорна и трудна за разбиране от децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 antimediator

    28 1 Отговор
    „Нашият Пророк казва, че когато се завръщаме от война, тръгваме от малкия джихад към великия. Най-лесното е да воюваш, трудното е да гарантираш мира. Истинското значение на джихада е любовта към отечеството“, заяви образователният министър.
    Исляма е застинал в средните векове и интересно как прави препратки на младите от войната към любовта ?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 antimediator

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "помацу":

    Не се извинявай , а обясни как като се върнеш окървавен от битки ще погалиш близките си с кървавите си ръце и с неграмотния си мюсулмански мозък ще им обясниш за щастието,благоденствието и красотата на живота ?!
  • 4 antimediator

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "помацу":

    Защо всички останали по света искат да ви сготвят с ориз ?!
    Китайците са най-прагматичните хора , не могат въобще да ви дишат.
    Индийците са на същото мнение.
    Евреите и христяните ви подават ръка , а вие плюете в нея!
    Сега ни успивате , че видите ли болшинството мюсулмани не оправдават терористичните актове и насилието !
    Това изобщо не е вярно, общувам с вашите хора и всичките с неистов ентусиазъм ми обясняват , че Америка , Запада и т.н ... са част от световната конспирация срещу ислямския свят .
    България да е взривила някъде по света автобус с мюсулмани ?!
  • 5 Volvo

    0 0 Отговор
    Dobre e te kazvat ne pravi cihad pravi lubov
  • 6 Диди

    13 3 Отговор
    Ердоган не иска Турция да бъде демократична,той я води към тотален ислям.
Новини по държави: