8 Декември, 2011 06:26 1 003 0

Бойко Борисов е на срещата на върха на ЕС

  • ес-
  • среща на върха-
  • бойко борисов
Бойко Борисов е на срещата на върха на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва на 8 и 9 декември т. г. в Брюксел в редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от пресслужбата на правителството.

В дневния ред на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз са включени три основни теми – икономическа политика, енергетика и разширяване на ЕС.

В контекста на влошаващата се икономическа ситуация и на задълбочаващата се дългова криза Европейският съвет ще обсъди мерките за справяне с кризата и за насърчаване на икономическия растеж и заетостта. Темата ще бъде разгледана още първия ден на неформалната вечеря, когато Председателят на Европейския съвет, в сътрудничество с председателя на Европейската комисия и Еврогрупата, ще представи междинен доклад относно укрепването на икономическото управление, засилването на фискалната дисциплина и задълбочаването на икономическия и валутен съюз. Очаква се да бъдат идентифицирани и обсъдени основните проблемни въпроси, въз основа на които на заседанието на 9 декември ще се определят конкретните стъпки и решения.

Европейският съвет ще направи преглед и на постигнатия напредък по отношение на енергийната политика на ЕС до 2020. Специално внимание ще бъде отделено на прегледа на безопасността и сигурността на ядрените централи.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще утвърдят заключенията на Съвета „Общи въпроси” по политиката на разширяване на ЕС. Непосредствено преди официалното откриване на заседанието – в 9.30 ч. брюкселско време на 9 декември, ще се състои официалната церемония по подписването на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. От българска страна той ще бъде подписан от премиера Борисов. Предвижда се договорът да влезе в сила от 1 юли 2013 г., след ратифицирането му от всички държави-членки.

Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА