5 Юли, 2017 14:59 1 972 0

Косово: Очаквайте скоро историческо споразумение между нас и Сърбия

  • косово-
  • прищина-
  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • федерика могерини-
  • александър вучич

Президентът Хашим Тачи призова всички политически субекти в Прищина да се присъединят към процеса на диалога с Белград

Косово: Очаквайте скоро историческо споразумение между нас и Сърбия - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Косово Хашим Тачи твърди, че диалогът между Белград и Прищина ще приключи скоро с "историческо споразумение" между двете страни, съобщи "Танюг".

Тачи заяви това при завръщането си от Брюксел, където в понеделник след почти половингодишна пауза се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич с последничеството на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

В интервю за ABC news Тачи призова всички политически субекти в Косово да се присъединят към процеса на диалога.

Тачи оцени, че е дошло време да се отвори нова фаза на диалога на висше политическо ниво и за по-силен и по-значим диалог, който да доведе до пълно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и до добросъседски отношения и помирение между хората.

Косово: Очаквайте скоро историческо споразумение между нас и Сърбия

Тачи е уверен, че в Косово няма да има институционална криза след предсрочните парламентарни избори на 11 юни и изрази очакване, че новите институции ще бъдат формирани в предвидените от закона срокове.

Тачи смята, че на Косово е необходимо стабилно, мултиетническо правителство с евроатлантически дух. Виждам воля в победилата коалиция да формира нови институции в рекорден срок, на което и аз се надявам, заявил Тачи.

Косово: Очаквайте скоро историческо споразумение между нас и Сърбия

Говорейки за трансформацията на косовските сили за сигурност в армия, Тачи заяви, че очаква този въпрос да бъде решен до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА