Last news in Fakti

9 Декември, 2011 16:58 762 0

Всяка година 1 трилион долара отиват за подкупи

  • корупция-
  • подкупи-
  • оон-
  • юрий федотов

Всяка година по света се харчат 1 трилион американски долара за подкупи. Това заявява заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Службата за наркотици и престъпност към световната организация Юрий Федотов в специално интервю за ИТАР-ТАСС.

Интервюто е направено във връзка с отбелязвания днес Международен ден за борба с корупцията.

"Това число е съпоставимо с брутния вътрешен продукт на голяма държава. Но най-важното е, че корупцията като раков тумор поразява държавния организъм, спъва развитието, свързана е тясно с организираната престъпност, прането на пари, търговията с наркотици и активно влияе върху политическата стабилност", казва Федотов.

В тази връзка той напомня за събитията от Арабската пролет. По думите му  е "напълно очевидно, че един от стимулиращите мотиви за надигането на народите в арабските държави бе именно борбата с корупцията".

В този момент, смята Федотов, обществото се нуждае в момента от решителни мерки за борба с корупцията и това създава нови възможности за международните структури, включително и за оглавяваното от него управление.

Международният ден за борба с корупцията през тази година се отбелязва под девиза ACT (на английски - Against Corruption Today - Срещу корупцията днес).

Очаква се специално послание на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, предвидени са и поредица от мероприятия, както във Виена така и в другите столици на ООН, за да бъде отбелязан този ден.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА