5 Декември, 2011 13:00 1 586 2

Арутюн Алексанян: Икономическата криза е следствие на корупцията

  • tiri-
  • корупция-
  • арутюн алексанян-
  • ес-
  • постсъветското пространство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента в постсъветското пространство все още се изживяват стериотипи от бившия СССР. Корупцията е основен проблем. Икономическата криза в ЕС не е причина, а последствие от корупцията в Общността. Това заяви в интервю за Факти.бг Арутюн Алексанян, специалист за постсъветското пространство в Движение за интеграция и антикорупция TIRI

 

Г-н Арутюн Алексанян, какво е състоянието с корупцията в постсъветското пространство?

В нашата програма са включени 12 страни, от които 9 са от постсъветското пространство. Сред тях са Армения, Грузия, Таджикистан, Казахстан, Русия, Украйна, Молдова и други.

Близо 18 университета от постсъветското пространство са включени в нашата програма.

Корупцията е голям въпрос. Тези страни от региона са силно заинтересовани да бъдат наши партньори.


Евроинтеграцията може ли да помогне на страните да се справят с корупцията?

Втората причина тези страни да са заинтересовани от борбата с корупцията е тяхното желание да станат членове на ЕС.

Те се стремят да се демократизират, за да могат да привлекат и повече фондове от Европа.

Пътят на демокрацията няма алтернатива. Колкото по-бързо тези страни се реформират и възприемат западните стандарти, то толкова по-бързо ще се извършат промените в обществото.

Какви реални стъпки са необходими?

Образование и пак образование. В момента в постсъветското пространство все още се изживяват стериотипи от бившия СССР. Корупцията е основен проблем. По тази причина трябва да се промени манталитетът. Това може да стане само чрез образование. От висшето училище до началното. Промяната на манталитета е дълъг процес, който трябва да се подпомага ежедневно.

Ние работим предимно с университетите, защото там основно се формира младежта. Там освен образование се придобита и качества за бизнеса и живота като честност и компетентност.

Икономическата криза в ЕС ще засили ли корупционните практики в страните-членки?

Аз мисля, че икономическата криза в ЕС не е причина, а последствие от корупцията в Общността. Но все пак има и положително в сегашната ситуация. На дневен ред е въпросът за добросъвестното управление на държавата, но и на бизнеса. Икономическата криза особено силно се усеща в страните с повишен корупционен индекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Андреев

    0 0 Отговор
    Е то открихме топлата вода . ами сега...........
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    "Армения, Таджикистан, Казахстан, Русия, Украйна, Молдова и др" искат да станат част от ЕС?!?
    точно тези страни и преди не са били в криза, сега са направили Еврозийски съюз - и сега ще са още по-добре! Европа се срива, а този дава съвети - трябва да станат като нас!!! хахаххахаха!!!