Last news in Fakti

10 Декември, 2011 15:00 726 1

Връчват Нобеловите награди

  • нобелови награди

Отличията се присъждат за 110-и път


В столиците на Швеция и Норвегия днес ще се състои кулминацията на нобеловските тържества – връчването на наградите и празничен прием за лауреатите и гостите. Мероприятието се провежда в деня, в който се почита паметта на Алфред Нобел, починал на 10 декември 1896 година. Наградите се връчват за 110-и път и всяка от тях е придружена с парична премия от 10 милиона крони.

Девет от 13-те носители на тазгодишните Нобелови награди ще получат почетна диплома и златен медал от краля на Швеция Карл XVI Густав в Стокхолмската филхармония. Наградата на починалия нобелов лауреат за медицина Ралф Стайнман ще бъде получена от съпругата му.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в Осло. Три жени си поделят Нобеловата награда за мир за 2011 година - президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, която е първата жена, избрана за държавен глава в Африка,  либерийската пацифистка Лейма Гбови и  Тауакул Карман от Йемен. Те получиха наградата за приноса си за защита правата на жените.

Нобеловите награди се връчват от 1901 година в изпълнение на завещанието на изобретателя на динамита Алфред Нобел, който завещава на Шведската академия на науките огромната за времето си сума от над 30 милиона крони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙ кьде е нашия Бат Боци бе? ЩО го няма в списьците бре?