Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 13:59 791 3

ЕС и НАТО приветстваха нобеловите лауреати

  • нато-
  • ес-
  • нобелови награди-
  • лауреати-
  • правозащитници

Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените, които се борят с автокрацията

ЕС и НАТО приветстваха нобеловите лауреати - 1
Източник: БГНЕС

Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените, които се борят с автокрацията. Това написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър по повод днешното решение тазгодишните Нобелови награди за мир да бъдат присъдени на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, съобщи БТА.

По думите на Фон дер Лайен наградените показват силата на гражданското общество да се бори за демокрация. Тя призовава историите на наградените да бъдат разказани и последвани. Помогнете светът да стане по-свободно място, добавя председателят на ЕК.

Поздравления отправя и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Правото да се говори истината е основно за свободните и отворени общества, допълва той.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочва, че наградите са присъдени на неуморни борци за човешките права и достойнство, които действат при възможно най-трудните обстоятелства. Да се изправиш срещу могъщи автократи изисква много дързост, отбелязва той. Според него наградените заслужават възхищение и подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукчев

    6 1 Отговор
    А тазгодишния лауреат за мир според НАТО ще е Зеленски,
    иначе истината е лауреата е
    ПУТИН СТРАЖА СРЕЩУ НАЦИСТИТЕ
  • 2 ВЕКО

    6 1 Отговор
    А ЗА БАИДЪН ОСТАНА НАИ ДЪЛГАТА ОТ ТРИТЕ НАГРАДИ
  • 3 Някой

    2 0 Отговор
    Тези награди станаха пълен та.шак.
    Пък и са политически обвързани. Не струват.
Новини по държави: