Last news in Fakti

29 Септември, 2022 12:57 644 1

Активисти от Африка, Украйна и Венецуела получиха алтернативни Нобелови награди

  • швеция-
  • африка-
  • украйна-
  • венецуела-
  • нобелови награди

Наградите, които официално се наричат „Награди за почтен живот“ (Right Livelihood Awards), се присъждат от 1980 г. на защитници на правата на човека, околната среда и мира

Активисти от Африка, Украйна и Венецуела получиха алтернативни Нобелови награди - 1
Източник: БГНЕС

Активисти и организации от Украйна, Сомалия, Венецуела и Уганда бяха отличени с тазгодишните алтернативни Нобелови награди, предаде ДПА.

Този път наградата получават сомалийските правозащитници Фартуун Адан и Илвад Елман, украинската правозащитничка Олександра Матвийчук и Центърът за граждански свободи (CCL), венецуелското сдружение на социални организации Cecosesola и Африканският институт за управление на енергетиката (AFIEGO).

Матвийчук и ръководеният от нея Център за граждански свободи бяха отличени "за изграждането на устойчиви демократични институции в Украйна и за това, че проправят пътя към търсене на международна отговорност за военни престъпления". В изявление, разпространено от комитета по награждаването, Матвийчук заяви: „Сега преминаваме през много драматичен период от украинската история ... тази награда е жест на подкрепа за нашата борба като цяло и за моята работа в частност“, съобщи АП.

Наградите, които официално се наричат „Награди за почтен живот“ (Right Livelihood Awards), се присъждат от 1980 г. на защитници на правата на човека, околната среда и мира.

Фондацията "За почтен живот", която връчва наградите всяка година преди присъждането на Нобеловите награди, обяви днес в Стокхолм тазгодишните победители.

Носителите на Нобеловите награди ще бъдат обявени в Стокхолм и Осло следващата седмица.

Наградата "За почтен живот" е присъждана на световноизвестни личности като шведската детска писателка Астрид Линдгрен, американския разобличител и бивш служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън и шведската активистка за климата Грета Тунберг. Обикновено се отличават личности и организации, които остават малко встрани от вниманието на международната общност.

Преди година наградата получиха адвокатката Марте Уанду от Камерун, руският природозащитник Владимир Сливяк, канадската защитничка на правата на коренното население Фреда Хюсън и базираната в Индия организация „Правна инициатива за горите и околната среда“, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любомир

    3 0 Отговор
    А Зеленски за опазване живота на народа си и евентуално на последния украинец.....?
Новини по държави: