17 Юли, 2017 08:37 1 964 1

Отиде си легендарен носител на "Оскар" (СНИМКИ)

  • холивуд-
  • оскар-
  • мартин ландау

Мартин Ландау е починал на 89-годишна възраст в болница в Лос Анджелис

Отиде си легендарен носител на "Оскар" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Почина американският актьор Мартин Ландау, носител на "Оскар", предаде Reuters, като се позова на неговия агент.

Ландау е починал на 89-годишна възраст в болница в Лос Анджелис в резултат на "неочаквани усложнения". Не бе уточнено какви точно здравословни проблеми е имал роденият в Ню Йорк актьор.

Ландау печели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля през 1995 г. за превъплъщението си в Бела Лугоши (американски актьор от унгарски произход, който играе във филми на ужасите, включително граф Дракула в едноименния оригинален филм) във филма "Ед Уд" (1994 г.).

Отиде си легендарен носител на "Оскар" (СНИМКИ)

Той става популярен в края на 60-те години на миналия век с телевизионния сериал "Мисията невъзможна", който му носи две награди "Златен глобус".

Ландау получава звезда в Алеята на славата в Холивуд. Любопитно е, че той отказва роля, която е можело да му осигури статут на суперзвезда - тази на мистър Спок в култовата поредица "Стар Трек".

След като излиза от шпионската поредица, кариерата му изпада в застой. Ландау отново се връща под светлината на прожекторите с филма на Франсис Форд Копола от 1988 г. "Мечтата на Тъкър", който му носи първата номинация за "Оскар". Той отново е номиниран за най-престижната кинонаграда още на следващата година за филма на Уди Алън "Престъпления и прегрешения".

Отиде си легендарен носител на "Оскар" (СНИМКИ)

Отиде си легендарен носител на "Оскар" (СНИМКИ)

В крайна сметка Ландау печели "Оскар" при третата си номинация, през 1995 г. Той е награден за ролята си на остарелия Бела Лугоши, болен и наркозависим, който е принуден да се снима във филм на смятания от мнозина за най-лош режисьор в историята на Холивуд Ед Удс, за да може да си плаща сметките.

Ландау е женен за актрисата Барбара Бейн, с която се развежда през 1993 г. Те имат две дъщери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    И десет оскара да е имал, не е бил известен актьор. В Стар Трек има много актьори които не сме ги чували !