14 Август, 2017 14:56 1 249 0

Политически театър в Прищина

  • косово-
  • прищина-
  • аок-
  • парламент-
  • армия за освобождение на косово

Отново няма кворум за учредяването на косовски парламент

Политически театър в Прищина - 1
Снимки: БТА/АР

Четвъртият опит за продължение на учредителното събрание на косовския парламент засега е неуспешен поради липса на кворум, тъй като не присъстват представителите на т.нар. "военна коалиция" и председателстващият заседанието Адем Микуловци обяви пауза от 15 минути, съобщи Танюг.

Депутатите от коалицията между Демократическата партия на Косово, Алианс за бъдещето на Косово и Инициатива на Косово обявиха, че ще бойкотират това четвърто продължение на учредителното събрание на парламента, тъй като то е насрочено без консултации с ръководителите на парламентарните групи на всички парламентарни партии. Коалицията се нарича "военна", тъй като е оглавявана от бивши командири в Армията за освобождение на Косово.

Коалицията смята, че Микуловци застъпва изключително интересите на движение Самоопределение.

Предсрочните парламентарни избори в Косово бяха проведени на 11 юни, а първата сесия на учредителното събрание се състоя на 3 август. Част от медиите в Прищина коментират, че коалицията, която спечели най-много места в парламента, не може да си осигури мнозинство от 61 депутати.

Коалицията на Демократическата партия на Косово, Алианс за бъдещето на Косово и Инициатива за Косово има 39 места в парламента. Движение Самоопределение разполага с 32 места, коалицията на Демократичния съюз на Косово, Алианс за ново Косово и Алтернатива имат 29 места.

Представителите на косовските сърби имат 10 места, колкото и партиите на другите малцинствени етнически общности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА