21 Август, 2017 07:32, обновена 27 Юни, 2022 14:06 1 672 15

21 август 1991 г. Край на пуча срещу Горбачов

  • пуч-
  • русия-
  • горбачов
21 август 1991 г. Край на пуча срещу Горбачов - 1

На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира изцяло положението след 60-часовия Августовски пуч в Русия.

Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, в периода 19 август - 21 август 1991 г.

Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”, който според пучистите щял да започне на 20 август с.г., с подписването на първия документ от съюзния договор, превръщайки СССР в конфедерация на независими държави. Документът трябвало да бъде подписан на 20 август, между представители на РСФСР и Казахстан, а другите републики трябвало да се включат до 22 октомври 1991 г.

Съпротивата срещу опитващите се да превземат властта членове на Комитета, оглавява политическото ръководство на РСФСР, начело с президента Борис Елцин, вицепрезидента Александър Руцкой, министър-председателя Иван Силаев и председателя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов. По призив на руските власти пред сградата на съюзния парламент, наречена Белия дом, се стича множество представители на различни социални групи - студенти, интелектуалци, ветерани от Войната в Афганистан, та дори и криминални елементи.

В края на пуча Елцин се изказва за защита на законната власт на Горбачов и защита на свободна Русия. Самият Горбачов се връща от Форос в Москва, заедно с Руцкой и Силаев, на борда на самолет Ту-134. Членовете на Комитета са арестувани. В директен ефир Елцин в присъствието на Горбачов подписва Указ за прекратяване действията на КПСС, на територията на РСФСР, по свой маниер изпълнява притесненията на пучистите, лишавайки Горбачов от власт, която му е предоставяла неговата партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    4 1 Отговор
    Предателство.
  • 2 Бесен Язовец

    12 2 Отговор
    Най големия предател в човешката история по голям и от Юда
  • 3 Бесен Язовец

    11 2 Отговор
    Най големия предател в човешката история по голям и от Юда
  • 4 onq s konq

    2 8 Отговор
    Мдааа,за някои това е предателство,за други обаче-ВИДОВДЕН!мдааа...

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Не можеш да угодиш на всички! Поради тази причина всеки може да има Видовден. Въпросът в случая е, че произхождайки от историческите факти и тенденции, относно развитието на Русия преди, по време на и след Горбачов, реално Видовден е дошъл напълно заслужено и за него. Тоест като цяло руснаците са по-добре след Горбачов, отколкото, ако се бе запазил на власт.

    Предателите на едни народи са съюзници за други, чужди народи и интереси, против своите национални.

    Интересно дали някога ще дойде видов ден и за нашите предатели.
  • 6 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 6 Отговор
    Това беше края на Руското робство за много народи по света!!!

    Паметника на Р. Рейган в София, стои малко самотен . Съвсем логично до него трябва да е Горбачов !!!


    Руските тролове нека си лаят ! Тежкото колело на историята се върти и забива в калта на забвението личности като тия от пуча !!!

    Някой да си спомня кои бяха тия отрепки???

    Коментиран от #7

  • 7 Трол

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Дмитрий Язов, Александър Тизяков и Дмитрий Бакланов. Но те бяха върли комунисти. За радост не само на Запада те не успяха! И имената им ще бъдат забравени, в това си прав. Но питай обикновенния руснак с какво ще бъде запомнен Горби, има анкети, провери си ги. Комунизма си отиде (демо версията му в Китай няма нищо общо с него) и никога няма да се върне! Но е време козяшките тролове да спрат да плашат с него-"Един призрак броди из Европа"- няма го вече този призрак! И Путин не ни е виновен вече за нищо, Русия отдавна е капиталистическа! Въпроса е ние какви сме?

    Коментиран от #8, #11

  • 8 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    ние в голямата си част сме като теб.соцносталгици с рода на запад викащи срещу нато и ес , потдържаики диктатори ,плачеики за старото ,но караики децата си да бягат на запад...еи къв си ти такова е и обществото ни .номенклатурни мързели ,търсещи реализация и стандарт без нищо да могат и без да бачкат,но с огромно самочувствие...та казано на кратко хора дето не знаят кви са и кво искат,но мрънкящи постоянно!

    Коментиран от #9

  • 9 Трол

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Това пък словоизлияние какво беше? Я да минеш на сянка!

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    нищо не написа ,но си служи лаик.за това говоря ,нищо човек ама със самочувствие!еи тва е гръбнака на постсоциалистическото ни общество!
  • 11 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    За мен е важно какво направи Горби за нас Българите а какво мисли обикновения руснак ,си е негова работа
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания