Last news in Fakti

22 Декември, 2011 21:33 1 192 0

Назарбаев уволни зет си заради безредиците

  • казахстан-
  • назарбаев

Тимур Кулибаев не спазил президентските поръчения

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев уволни ръководителя на фонда за национално благосъстояние „Самрук-Казина” и негов зет - Тимур Кулибаев, предаде Би Би Си. Зетът на държавния глава оглавяваше този фонд, който притежава акции в редица национални компании и институти за развитие, включително и в петролодобивната компания „КазМунайГаз”, чиито служители стачкуваха в град Жанаозен.

Причината за уволняването на Кулибаев по думите на държавния глава бе неизпълнението на президентските поръчения. „Не бе изпълнено моето поръчение за своевременното решаване на трудовия спор. Освен това работодателите взеха решение за незаконното уволняване на служителите в компанията, включително и тези, които отсъстваха от работа по уважителни причини”, посочи Назарбаев.

По-рано днес президентът на Казахстан, който пристигна на работна обиколка в Мангистауиска област, проведе среща с жителите на Жанаозен. На 16 декември в града избухнаха масови безредици, в които загинаха 15 души и десетки бяха ранени. Бяха извършени палежи на десетки сгради, унищожено е също така имущество на физически и юридически лица.

На следващия ден Назарбаев въведе извънредно положение. До 5 януари в града действа комендантски част, ограничено е движението, забранено е провеждането на митинги, ограничено снимането с фотоапарати и видеокамери, както и използването на копирна техника.

Безредиците бяха предшествани от няколкомесечна стачка на служителите в местните петролни компании, недоволни от равнището на своите заплати. Съдът призна тази стачка за незаконна, а участниците в нея бяха уволнени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА