Last news in Fakti

20 Септември, 2017 09:15 1 250 22

Радев лобира за газ, българския език и борбата с тероризма

  • сащ-
  • оон-
  • румен радев-
  • иран-
  • украйна-
  • газ

Президентът разговаря със своите колеги от Иран и Украйна. Кралят на Йордания с оценка за България

Със своите значителни запаси от природен газ и нефт Иран има потенциал да участва в процеса на енергийна диверсификация за България. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя ирански колега д-р Хасан Рохани. Това съобщават от прессекретариата на българското президентство.

Обща беше позицията, че разширяването на енергийната инфраструктура, която свързва Европа и Азия, създава предпоставки за активизиране на сътрудничеството между България и Иран.

Д-р Рохани подчерта, че в

сферата на енергетиката в Иран се реализират редица мащабни проекти

с инвестиции от страна на европейски държави, Китай, Индия и Япония, и Иран ще работи за привличането на нови инвеститори и получаването на достъп до нови пазари.

Двамата президенти потвърдиха стремежа на България и Иран да възстановят добрите традиции на активен двустранен икономически, научен и културен обмен. "Държавните лидери имат задача да насърчават контактите между бизнеса и в сферата на науката и културата. За Иран, България е надежден приятел и врата за разширяване на икономическите връзки с Европа", заяви д-р Рохани. Българският държавен глава подчерта, че историческите връзки между българския и иранския народ са добра основа за надграждането на двустранните отношения.

Президентът Радев изрази и интереса на страната ни за насърчаване на взаимните инвестиции в сфери като транспорта, енергетиката и туризма, както и за откриването на пряка въздушна връзка между София и Техеран.

Задълбочаването на сътрудничеството в сферата на науката и образованието

също беше обсъдено от президентите на България и Иран. През последните години и в двете държави беше натрупан опит в развитието на информационните технологии, което създава предпоставки за научен обмен и партньорство между технологичните паркове.

Президентът д-р Хасан Рохани отправи покана към българския държавен глава да посети Иран в удобно за него време.

Румен Радев се срещна с украинския си колега Петро Порошенко.

Срещата идва в момент на обтегнати отношения между двете страни заради нов закон в Украйна,

който ще ограничи възможността на българчетата там да учат на майчин език. Радев обаче увери, че е постигнал споразумение с украинския лидер това да не се случва.

"Получих пълните уверения от Порошенко, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в езика", категоричен беше той.

Невъзможно е да бъде гарантирана сигурността и стабилността на Европа, докато регионът на Близкия Изток продължава да бъде в криза. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на Негово величество кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусеин, които проведоха днес среща в Ню Йорк в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. Българският президент благодари на крал Абдула II за подкрепата на Йордания в борбата с тероризма и за възстановяване на стабилността в Близкия Изток.

Президентът Радев подчерта и

ролята на Йордания за справяне с бежанските потоци от военните действия в региона,

които създават предизвикателства пред социално-икономическата стабилност на страната. Йордания провежда активен диалог и сътрудничество с Европейския съюз и крал Абдула II изрази убеждението си пред президента Румен Радев, че това партньорство ще бъде задълбочено в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе улаФ

    4 5 Отговор
    Абе що не взе един изтребител от там бре улаФ
  • 2 Пеньо

    5 3 Отговор
    Любопитен съм относно коментарите на путинофилите. Радев разговаря за диверсификация на доставките на газ-това за което от години приказва и Боко!

    Коментиран от #5, #16

  • 3 ЦРУ

    5 9 Отговор
    Да,Президентът ви не блести с перфектен ум и за това се среща с лидери на недоразвити страни!

    Коментиран от #13

  • 4 Eee

    4 3 Отговор
    Каква е тази скромна масичка и тия мини знаменца?
  • 5 ВВВВВВ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Пенчо-няколко път ти казвам ,че си много първосигнален и сега пак го доказваш.Първо-виж картата и помисли откъде трябва да мине тази иранска газ-най прекият път е през Турция,ама точно там са кюрдите които практически са във вечна война--и никой няма да вложи огромни пари в такъв проект в този регион.Другата възможност е Армения-Азербейджан-също проблемен район със постоянни военни сблъсъци.Та това се оказва просто поредният лаф-моабет.Второ --След свалянето на санкциите от Иран-благодарение на руската намеса--иранската нефт и газ основно се реализират от руските нефтени фирми-почти 75% от добива...това беше договорено още преди свалянето на санкциите и затова Русия им направи тази услуга на иранците.Това е накратко положението-приказките на политиците са в голяма степен протоколни ....Когато искаш да се изказваш по някоя тема-прочети повече и следи хронологията на събитията.А не пиши елементарни и необмислени коментари.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Борко

    8 2 Отговор
    Тъкмо се зарадвах, че бънди е прогледнал и се договаря за втечнена газ, а то иранска, добита от руснаци.
  • 7 Барчо

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "ВВВВВВ":

    Радвам се, че тук има няколко човека, които разбират и пишат реалностите. Това са реалностите: Бог високо, цар далеко. Единствено евтин газ можем да купуваме от руснаците и точка. Украинците се опитват да се откъснат, но не и се получав Отказаха домбаските въглища, които купуваха за около 47 долара-тон. Сега купуват от пенсилванските мини, които бяха пред затваряне за над 140 долара за тон. И това са възможно най-скъпите в света. Много може да се говори и колко ни прекара ЕС с атомните ни централи.
    А като го гледам нашия с кой се е събрал да говори сериозно, направо ми пада в очите още. Оня не е президент на държава, а главатар на банда без авторитет. По-добре да говори със Саакашвили - новото протеже на краварите.

    Коментиран от #19

  • 8 ЦРУ

    3 4 Отговор
    Сами сте си виновни,че си избрахте бивш генерал от НАТО завил вляво за Президент!Иран е основна заплаха за Европа и в момента Запада преразглежда да върне санкциите към тази агресивна и подкрепяща тероризма страна!И на този фон вашия президент иска да прави бизнес с Иран?От комуниста по-тъпо нема,лошото е че го отнасят избирателите!Излагация-това ви е Президентът!

    Коментиран от #12

  • 9 Пеньо

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "ВВВВВВ":

    Толкова си задръстен, че въобще не искам да те коментирам, но този път ще направя изключение! Намекът ми за коментар се отнася само за политическият аспект на разговора. На мен ми е пределно ясно, че фатмака само си прави вятър и идея си няма от пренос на газ, но по-любопитното е, че всяка приказка за девирсификация бърка в здравето на малкият орк, независимо с колко процента от иранския или азърбеджанският газ търгува! Сега светна ли ти третосигнален?

    Коментиран от #10, #14

  • 10 ххааххааааахххххааа

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пеньо":

    Пеньо затвърди мнението на № 5..хаахххааахххххххаааа... Еми нали той ти го е написал" протоколни изказвания са това" ама ти пак рупаш ли рупаш.Абе униклни сте това соросите
  • 11 свобода за вальо топлото

    3 3 Отговор
    Лобира за Путин и за неговия слугинаж в Бълхария, Р.Овч и компания.
  • 12 МИ6

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЦРУ":

    Why бе? Tи за Цецка ли гласува или още тъгуваш по герберското недоразумение от пред това?! хахаха

    Коментиран от #21

  • 13 tost

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЦРУ":

    Липсва ти мосю Плевенлиев ли?

    Коментиран от #20

  • 14 Абе Пепинчо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пеньо":

    Човече,ти направо къртиш бе-твои думи"""" но по-любопитното е, че всяка приказка за девирсификация бърка в здравето на малкият орк,""""................а сега се постарай да ни обясниш защо ще му е кофти-след като негови фирми ще продават И тази газ..!!???!!??!! Не е лошо да четеш какво пишеш и след това да помислиш поне един час-и после да побликуваш-защото сам си противоречиш и ставаш за смях и резил...аАйде бегай ...
  • 15 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    президента радев нищо не може и няма да направи .може да обясни на порошенко кви ги плещи за украина и за падането на руското ембарго.освен това е кух като хралупа във всяка област на икономиката, че няма ни кво да се сети ни кво да договори.наи- много да направи някои гаф ,я тои я жена му.
  • 16 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    И любопитен ще си останеш. Колко пъти да ви се обяснява , че Иран е в Руско-Китайската сфера на влияние. Ако не го пазиха Русия и Китай до сега да са го налазили америте. И газ от там няма да дойде , за това се и проваля проект , след проект. Иранският газ отива за Китай, Индия , Азия. Позицията на нашият Президент е - Знам че няма да стане , но аз за всеки случай да попитам .

    Коментиран от #18

  • 17 лоби бара

    2 2 Отговор
    Льотчика уж щеше да ходи до Румъния да види, защо румънците напредват толкова, да почерпи опит от тяхното правораздаване да инициира реформа в правосъдната ни система, а вместо това се заби със самолета в Иран при рязаните карабини, чиято основна цел е да взривят поредната бомба в Европа и САЩ. Явно е объркал посоката, вместо към ЕС и НАТО пак сме тръгнали на Изток към Русия и Иран. Наистина тоя път случихме на президент лобист, но не на нашите български интереси, за съжаление.
  • 18 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    руско-китаиска сфера на влияние???тва е някво ново понятие прдполагам,нещо от типа на коткорибата или мишкозебрата...:))))!
  • 19 И КОЛКО

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    И колко евтин газ купихме от "братята" Руснаци бре... кажи колко е тоя евтин газ бре ????? Цел живот на туршия ще си останеме с тия ушанки ей слепци !
  • 20 Кочияша на Макрон!

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    Нали не сравняваш интелектуално мосю Плевнелиев с товарищ Радев?Франсетата първи отидохме при Червения Генерал-Президент да му влеем малко разум,но още няма ефект!:)
  • 21 ЦРУ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "МИ6":

    ЦРУ е аполитично и в случая не гласува,оставих вие да си изберете Лицето за пред Света,дано сте доволни:)?Ние само се подхилкваме и действаме!
  • 22 ИВАН ВАЗОВ з Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ ! И НЕЗАВИСИМИ ! ЗАЩОТО НИЩО НИ ЗАВИСИ ОТ ТЯХ ! Аматьори на конци, смешното е че знаейки че те са КРЪГЛИ ДУПКИ , ТЕ САМИТЕ СИ ВЯРВАТ В ОНОВА КОЕТО ВЪРШАТ ! ЩЕ УТРЕЗНЕЯТ ЧРЕЗ МАЙДАНИТЕ, КЪМ КОИТО НИ ВОДЯТ.