ФАКТИ.БГ

Изпълниха завета на Кубрат край могилата му в Украйна

Фолклорната звезда Поли Паскова и ансамбъл Мездра вдигнаха на хоро българи и украинци 

Публикувана: 25 Септември, 2017 02:17
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3344
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Всебългарският събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та годишнина от откриването на гроба на Цар Кубрат – основател на Стара Велика България събра българи от цял свят в с. Мала Перешчепина, район Нови Санжар, Полтавска област, Украйна.

В събора "Към Завета - Кубрат 105", призовал да обединим всички родолюбци по примера на великия държавник-обединител, се включиха българи от България, Украйна, Молдова, Албания, САЩ, Испания. Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с традиционна украинска пита, след което поднесоха венци и цветя на гроба на Великия Кубрат.

На метри от свещената за всеки българин могила бe вдигната сцена с амфитеатрални места за зрителите, а местните жители бяха подготвили изложение на сувенири и традиционни за района изделия на народно изкуство.

Официалното откриване на събора стартира с химните на България и Украйна. Приветствия към гостите отправиха Рита Владимировна Верба – зам.-ръководител на Новосанжарската районна държавна администрация, Виталий Мазан – кмет на Мала Перешчепина и народният представител Красимир Богданов.Той поздрави присъстващите от името на ПГ „Обединени патриоти“ и от ръководството на ВМРО и прочете писмо до участниците и гостите на фестивала, изпратено от Български национален фронт в САЩ и Канада.


Гостите бяха приветствани и от Емир Валеев – Ръководител на всеукраинската асамблея на татарите/волжките българи/ и зам.-ръководител на съвета на малцинствата в Украйна, Делян Дамяновски — председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, Симеон Желяпов – председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, Патриция Кирилова — журналист, председател на сдружение „Велика Болгария“, Марин Маринов — представител на мото клуб ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ и на Национално сдружение „Хан Кубрат“, Румен Спасов – председател на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“.

Статуетка на Кубрат, подарък от Ивелин Михайлов /автор на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия/, бе връчена на Димитър Христов от гр. Полтава, за принос към популяризирането на делото на владетеля на Велика България и създаването на мемориално-историческия комплекс в Мала Перешчепина.

Всички присъстващи почетоха с минутна мълчание паметта на Симеон Симеонов — член на Фонд „Хан Кубрат“ и Юрий Петрука — бивш главен архитект на Полтавската областна държавна администрация, активно работили за създаването на комплекса.

Народната певица и любимка на публиката Поли Паскова, заедно с ансамбъл Мездра, откриха големия концерт и вдигнаха на хоро българи и украинци. След тях на сцената се качи най-родолюбивата рок-група „Епизод“, както и ансамбълът за татарски песни „Булгар чекчеклари“ със солистка Венера Багаутдинова, танцови и певчески състави от България и Украйна.

Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
юрист
1 Отговор
Хайде бе, русофили и русороби- що не коментирате тази новина- нали уж нямало държава Украйна, нямало кан Кубрат, нямало Стара Велика България, щото- според вас- руските русолюбци- русия е над всичко и е по-стара държава от България! Къде сте СЕГА, под ТАЗИ статия, да коментирате каква държава е била Стара Велика България, за градовете Болград и Биляр, за кан Кубрат, неговият гроб и положеното в него съкровище и неговата роля за създаването на българската държава и държавност от кан Аспарух? Ако сте българи, ще коментирате тази новина, а не дали руският пилот наистина е паднал в турция! Но вие НЕ СТЕ българи, нали- и никак не ви интересува нито кан Кубрат. нито кан Аспарух, нито създаването на българската държавност- която пропагандирате, че е от 1878г. а то - изненада за вас, слепите духовно- Аспарухова България била създадена от кан Аспарух- СИНА НА КУБРАТ- през 681 г.- ВЕКОВЕ преди русия!

Коментиран от #2


Оценка:
-17 +10

историк
2 Отговор

До коментар #1 от "юрист":


Много си зле девойче! Вземи си успокоителните и не се опитвай да трупаш някакви дивиденти върху историята ни! Незначителна и жалка си спрямо нея! Недей събужда духовете на дедите ни...ще те видят и ще съжалят че са изградили България. Дребно човече си!

Оценка:
-4 +14

Грую
3 Отговор
Само дето от нашия велик хан е останал само един голям чеп в с. Мала Перешчепина. Т .е. нищо, каквото остава от всеки от нас, като си замине от този свят. Как пък разбраха, че това е гробът на Кубрат? То по тези земи колкото щеш племена и велики претенденти за наследство са минали.

Коментиран от #4, #5


Оценка:
-5 +4

юрист
4 Отговор

До коментар #3 от "Грую":


“...Публикувано във факти.бг: Как пък разбраха, че това е гробът на Кубрат?...“ ПЕПЕЛ ТИ НА ЕЗИКА! “Николай Овчаров: Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел 04.09.2012 15:57 Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел и то не на кой да е владетел, а на създателя на Велика България. Това каза пред журналисти проф. Николай Овчаров, предаде „Фокус”. Идеята е заедно с Асоциацията на българите по света да се направи Мемориален комплекс около гроба на Хан Кубрат, който да привлича не само българи, но и хора от цял свят, защото това е съкровище, съпоставимо с най-големите открития на световната археология. ... Хората там имат много вяра в тази насока, каза проф. Овчаров....Пръстта, която е предадена на кмета Йорданка Фандъкова, ще се съхранява в Музея за история на София. И на други градове ще бъде предадена пръст, за да може и местното население да се включи в тази инициатива. До скоро съществуваха съмнения за произхода на съкровищата от гроба на Хан Кубрат в село Малая Перешчепина в Украйна. Но през 1999 година излезе една хроника от Волжка България, писана през 13 век, по-късно преведена на руски език през 17 век. Тази хроника буквално разруши митовете за това, че Велика България на Кубрат е била унищожена от хазарите. Т.е. те не са били в района на град Полтава, в близост на който са намерени съкровищата. Това означава, че това са съкровищата на Хан Кубрат. Днес всички признават, че тов

Оценка:
-6 +5

юрист
5 Отговор

До коментар #3 от "Грую":


“...Днес всички признават, че това е гробът на Хан Кубрат, че наистина той е погребан там. Сега съкровищата от гроба се съхраняват в Ермитаж в Санкт-Петербург, Русия.“
https://www.actualno.com/society/nikolaj-ovcharov-grobyt-na-han-kubrat-e-edinstvenijat-napylno-dokazan-grob-na-bylgarski-vladetel-news_399264.html
Разбра ли сега КЪДЕ се съхраняват съкровищата от гроба на хан Кубрат?

Оценка:
-2 +4

ВМОРО
6 Отговор
Професор Овчаров не е последна инстанция в историческата наука и археологията. Не е доказано по категоричен и неопровержим начин, че съкровището от Мала Перешчепина е принадлежало на кан Кубрат.
Също така си има логично обяснение защо съкровището се съхранява в Ермитажа.

Оценка:
-4 +2

ВМОРО
7 Отговор
И все пак това е чудесно мероприятие. Дано стане традиционно.

Оценка:
-0 +8

Българионъ
8 Отговор
Титлата на българските владетели до преди 1018 година:
КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! "кан" и "хан" са една и съща дума произнесена по два различни начина. ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.Впрочем има регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги - Княза от Бога. BIГI - БИГИ е падежна форма на Бог.
Бога, Бага, Биги. Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно - Кнс =Кнс(з).
КАНАСИ – Линеар А, документ с регистрация Ко za 1c – от преди 3800 години.
АКЕНАС – Фригийски надпис W-07 – от преди 2710 години.
КАНАС, КАНЕС – Старобългарски надписи от ранното Средновековие – IX век.
КЬНѦЅЪ – Писмени паметници от Х век.
КЪНѦЗЪ – Писмени паметници от XI век.
КНЕЅЪ- Писмени паметници от XVII век.
КНЯЗ –Писмени паметници от XIX век.
КНЯЗ – Най-ползваната форма през ХХ и ХХI век.
Княз е висшата титла! От нея по висша няма! За пример- Княза на Мрака и Княза на Светлината! Е, отгоре е само БОГ!

Родът Дуло носи имена използвани от сарматите в Боспорското царство. Едно от имената записани в боспорските надписи е Дулес. П

Оценка:
-0 +1

Българионъ
9 Отговор
Та тази история със снопа пръчки е само един добре съчинен мит. Още у Езоп(тракиец) има басня с такова съдържание, пренаписана в стихове през ІІ в от н.е. от Бабрий и носеща заглавието „Селянинът и неговите синове”. http://www.bglibrary.net/ebooks/17en/en-bg-bashta-sinove.php
У нас се знае точно кога се е пръкнала тази история - през 1882 г.в Пловдив излиза "Кратък учебник върху българската история, от най-старо време и до днес", със съставител Стефан Бобчев, в който е включена същата легенда, като в „главните роли” вече са хан Кубрат и синовете му. Откъде ли авторът е почерпил извори за да я включи в учебника, който е иначе копие на историята на Константин Иречек...хаха...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.