Last news in Fakti

26 Декември, 2011 09:43 1 000 0

Косовските сърби готвят референдум

  • косово-
  • сърбия

От днес влиза в сила споразумение за свободно предвижване на хора и стоки между Косово и Сърбия

Косовските сърби възнамеряват да проведат референдум, на който да бъде поставен въпросът за непризнаване на албанските власти в Прищина, съобщават белградските медии. Предвижда се референдумът да бъде проведен на 15 февруари, когато в Сърбия се отбелязва Денят на държавността и църковния празник Сретение.

Решението за допитването беше прието вчера на среща на общинските ръководители в градчето Звечан, намиращо се в Северно Косово. Повод за провеждането на референдума стана влязлото в сила от днес ново споразумение за свободно предвижване на хора и стоки между Косово и Сърбия.

Косовските сърби са категорично против споразумението, заявявайки, че сръбските власти по този начин нарушават техните права. Като най-спорна точка в договора се посочва задължителното плащане на застраховка за коли при пресичането на границата между двете държави.

Споразумението беше постигнато по-рано на преговорите в Брюксел между сръбските и косовски официални лица. Властите в Прищина с подкрепата на САЩ и водещите страни-членки на Европейския съюз провъзгласиха независимост през февруари 2008 г. През последните месеци косовските сърби, които представляват не повече от 5-10% от двумилионното население, изразяват бурно недоволство от диалога между Белград и Прищина.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич не очаква проблеми при изпълнението на споразумението за свободно движение на хора и стоки между Косово и Сърбия. „Всичко, което се отнася до полицията и преминаването на граничните пунктове с лична карта ще се изпълнява безпроблемно“, каза Дачич и подчерта, че няма да има проблеми и за гражданите, които се движат с коли с косовски регистрационни номера.

„На този етап виждам само един проблем и той се отнася за застраховките на колите и възстановяването на щетите, ако се стигне до такава ситуация", поясни вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА