Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 08:13 1 053 0

Косовските сърби казаха „не“ на институциите в Прищина

  • косово-
  • сърби-
  • референдум

99.7 на сто от участвалите в референдума косовски сърби са отговорили с "не" на въпроса "дали приемат косовските институции". Положително са отговорили само 69 души. В допитването са участвали 75.28 на сто от записаните в списъците около 35 000 души.

Спорният референдум в северната част на Косово приключи снощи. Той бе организиран в четири общини, населени предимно с етнически сърби - Лепосавич, Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток. Окончателните резултати ще бъдат обявени на 19 февруари.

Референдумът бе организиран въпреки критиките на Запада и Белград, който подчерта, че той ще навреди на националните интереси на Сърбия и най-вече на амбицията й да започне процедура за присъединяване към ЕС.

Председателят на Общинския съвет в Косовска Митровица Кръстимир Пантич се надява "международната общност да уважи желанието на косовските сърби да не бъдат част от независимо Косово".

Представителите на ОССЕ и ЮНМИК официално съобщиха, че референдумът няма да има никакви правни последствия и поради тази причина не се интересуват от този акт.

Преди два дни сръбският президент Борис Тадич открито се обяви срещу организирането на референдума. Според него този акт е против националните интереси на Сърбия и пречи на властите в Белград да защитят легитимните права на косовските сърби.

Косово обяви независимост преди четири години. До днес близо 90 различни държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА