Last news in Fakti

28 Декември, 2011 09:18 3 733 0

Погребаха Ким Чен-ир

  • ким чен-ир-
  • северна корея-
  • погребение
Погребаха Ким Чен-ир - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В севернокорейската столица Пхенян се състоя погребението на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, предава ИТАР-ТАСС.

Руската държавна информационна агенция е единствената с разрешение от комунистическия режим за работа в изолираната страна.

Стотици хиляди севернокорейци изпълниха улиците на Пхенян по време на церемонията, която е режисирана като демонстрация на лоялност към властта.

Държавната телевизия започна да излъчва тази сутрин кадри от погребението, за които се твърди, че са пряко предаване.

Те показват черна лимузина, на която е поставен огромен портрет на доскорошния №1 на комунистическия режим, и която се придвижва бавно сред десетки хиляди военнослужещи. Непосредствено след нея се движи втора лимузина, на която е поставен голям букет от бели цветя, а най-отзад върви дълъг автомобил, на който се вижда черният ковчег, увит в червено знаме.

От дясната му страна върви синът и наследник на покойника - Ким Чен-ун, а пред Ким Трети в цивилен костюм крачи Джан Сун Тек, негов вуйчо и предполагаем "регент".

Погребението на бившия ръководител Ким Чен-ир ще бъде внимателно наблюдавано, за да се прецени кои видни фигури държат ключа към властта в Северна Корея зад младия му и неопитен приемник Ким Чен-ун.

Тези висши функционери обаче вероятно бързо ще започнат да използват лакти, за да спечелят влияние пред младежа, получил образованието си в Швейцария и за когото се знае малко освен, че е запален почитател на баскетбола, ските и филмите с Жан-Клод Ван Дам.

Севернокорейският елит като че ли стяга редиците си след кончината на вожда си на 17 декември и предаването на символите на властта на най-малкия му, ненавършил 30 години син - той е трето поколение на династията, чието начало поставя дядо му Ким Ир-сен - основател на комунистическа Северна Корея.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА