16 Октомври, 2017 13:42 1 419 0

Киргизстан има нов президент

  • киргизстан-
  • президент-
  • избори-
  • соронбей женбеков-
  • омурбек бабанов-
  • вот

Омурбек Бабанов призна, че е загубил изборите

Киргизстан има нов президент - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Бившият премиер на Киргизстан Соронбей Женбеков спечели президентските избори в азиатската страна, съобщи „Ройтерс“.

Неговият основен опонент Омурбек Бабанов призна загубата. Женбеков събира малко над 54% от вота, докато Бабанов – близо 34%.

Политическите анализатори посочват, че новият държавен глава на Киргизстан е протеже на бившия проруски настроен лидер Алмазбек Атамбаев.

Около изборите за президент имаше съмнения, че може да се стигне до нарушения в изборния ден. Киргизстан е парламентарна република, в която президентските правомощия са по въпросите за външната политика и сигурността.

След последните избори за президент в страната се стигна до сблъсъци заради съмнения в груби манипулации на вота. Омурбек Бабанов до момента не е обявил дали ще се вдигне на протест, въпреки че неговият политически антураж е готов за такава стъпка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА