3 Януари, 2012 16:15 788 1

Италианските депутати с най-високи заплати в ЕС

  • италия-
  • депутати-
  • заплати

Парламентаристите получават с 60 % повече от европейските си колеги

Италианските депутати взимат най-високите заплати в ЕС, пише италианският в. "Кориере дела сера", като се позовава на италиански експертен доклад, публикуван на 31 декември. Заключенията на доклада са, че народните избраници в Италия получават 60 процента повече от средната сума, която получават месечно европейските им колеги.

Докладът е дело на работна група, ръководена от президента на Италианския статистически институт Енрисо Джованини. Групата е известна и като комисията "Джованини". Тя трябваше да изготви доклада, въз основа на който да се прецени как евентуално биха могли да се намалят заплатите на парламентаристите.

От доклада става ясно, че един италиански депутат взима на месец над 16 хиляди евро брутна заплата. За сравнение са посочени заплатите на депутати от няколко страни членки на ЕС. Така например френските парламентаристи вземат на месец 13 500 евро, германските - 12 600 евро, холандските - малко над 10 000 евро, белгийските - 9200 евро, австрийските - 8650 евро, а техните колеги от Испания - едва 4630 евро.

До края на март комисията „Джованини“ трябва да предложи на Министерския съвет стратегия как заплатите на италианските парламентаристи да бъдат изравнени със средните заплати на депутатите в Европа. Такова беше намерението на предишния министър на икономиката и финансите Джулио Тремонти, записано и в постановление. Но според комисията "Джованини" разпоредбите в този нормативен акт са зле формулирани и предстои още работа, за да се реши как може да се реализира намерението на Тремонти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    Все пак това е родината на мафията.