Last news in Fakti

11 Януари, 2012 11:48 1 507 2

Мафията – банка №1 в Италия

  • италия-
  • мафия-
  • пари-
  • заеми
Мафията – банка №1 в Италия - 1
Полицията в Италия празнува ареста на бос на мафията

Организираната престъпност е затегнала хватката си върху италианската икономика и, възползвайки се от кризата, се е превърнала в най-голямата „банка“ на страната, „изстисквайки“ живота на хиляди малки филми. Това е изводът от проучване на организацията SOS Impresa, която се бори с престъпността.

Даването на заеми под масата, придружено често с изнудване и рекет, се е превърнало в „извънредна ситуация“ за цялата страна.

Експертите са изчислили, че мафията върти годишно около 140 млрд. евро и печели около 100 млрд. евро.
„С над 65 млрд. евро в ликвидност мафията стана №1 сред италианските банки“, заключават експертите“, цитирани от Ройтерс.

Тяхната организация се ражда в град Палермо на остров Сицилия, прочут именно със зараждането на мафията.

Незаконното лихварство е станало толкова сложно като схема и доходно като дейност, че се равнява на трафика на дрога, проституцията и хазарта.

Мафията отдавна е сложила престъпните си ръце върху икономиката на Италия – чрез сицилианската Коза Ностра, неополитанската Камора и калабрийската Ндрангета. Трите престъпни организации успяват да печелят суми, които се равняват на 7% от БВП на Италия.

Старите гангстери, които раздават пари в баровете, са се превърнали в почитаеми банкери, адвокати и нотариуси, твърдят още експертите.

Малкият бизнес, който трудно получава достъп до кредити по време на кризата, сигурно е бил изкушен от офертите на подземния свят. Типичната жертва са собственици на средни магазини и малки фирми, занимаващите се най-вече  в традиционните сектори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    Ами и тука НОТАРИУСИТЕ и ЧСИ са бандити,които ни пият кръвта и които са пазени от властта.Управниците толкова зорко ги пазят,че не позволяват да имат конкуренция,както и не намаляват крадливите им такси.
  • 2 Чиновника

    0 0 Отговор
    А в България мафията си има държава.