4 Януари, 2012 10:47 702 0

Атина и Скопие подновяват преговорите

  • гърция-
  • македония-
  • име

Посредникът на ООН в спора за името на Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц покани на нова среща в Ню Йорк посланиците на двете страни Зоран Йолевски и Адамантиос Василакис.

Двете страни са приели поканата и разговорите трябва да се проведат на 16 и 17 януари в Ню Йорк. Преди срещата между двамата дипломати Матю Нимиц ще проведе лични срещи с Зоран Йолевски и Адамантиос Василакис.

„Нимиц ще се опита да даде нов импулс на преговорите за по-бързо намиране на решение на спора“, се казва в официалното съобщение от кабинета на международния посредник.

Спорът между Гърция и Македония за името на бившата югославска република продължава вече повече от 19 години. Преговорите между двете страни се водят с посредничеството на ООН. Невъзможността да бъде намерено решение се превърна в основна пречка пред амбициите на Македония да стане член на НАТО и ЕС. През април 2008 г. Гърция наложи вето на присъединяването на бившата югославска република към Северноатлантическия алианс.

Македония е със статут на кандидат за членство в Европейския съюз от 2005 г. Европейската комисия препоръча да бъдат стартирани преговори за пълноправно членство, но остави на Съвета на министрите да определи кога трябва да стане това.

Скопие се надяваше да получи дата за преговори на последната среща на върха в рамките на чешкото ротационно председателство, която се проведе в началото на декември 2009 г., но заради несъгласието на Гърция това не се случи.

Последният кръг преговори се състоя в средата на февруари 2011 г, но не доведе до значителен напредък. Тогава генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че въпросът за името трябва да се реши по-скоро, тъй като влияе неблагоприятно не само на двустранните отношения между Скопие и Атина, но и на целия регион.

В края на миналата година новият гръцки премиер Лукас Пападимос заяви, че Атина желае да продължи преговорите под егидата на ООН, за да се приеме окончателно името на Македония, което държавата да употребява, т. е. във всички ситуации и да бъде общоприето. Пападимос заяви още, че Гърция подкрепя европейския курс на Македония, но изтъкна, че пълната нормализация на отношенията между двете държави зависи от намирането на приемливо решение на спора за името.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА