Last news in Fakti

4 Януари, 2012 13:16 782 0

Без пробив в израелско-палестинските преговори

  • израел-
  • палестина

Първа среща между двете страни след повече от година

Без пробив в израелско-палестинските преговори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата среща между израелски и палестински преговарящи след повече от година прекъсване приключи без значителен пробив. Неформалният разговор между главния израелски преговарящ Ицхак Молхо и неговия палестински колега Саеб Ерекат се проведе в столицата на Йордания Аман.

Йорданският министър на външните работи Насер Юдех посочи, че преговорите са преминали в позитивна атмосфера, независимо от факта, че на тях не е постигнат пробив. В същото време той заяви, че страните са дали съгласието си за продължаване на диалога.

„Въпреки че няма пробив по значими въпроси, важното е, че двете страни се срещнаха лице в лице“, отбеляза Джуде. Той подчерта, че страните в преговорите са показали ангажираността си към създаване на две отделни държави, посочва Франс прес.

„Палестинската страна в преговорите представи документ, който разкрива вижданията й, а израелската страна го прие и обеща да го разгледа през следващите седмици", изтъкна Джуде на пресконференция. Израелци и палестинци се съгласиха да проведат поредица от преговори в Йордания, уточни Джуде.

Преговорният процес между Израел и палестинците бе прекратен през септември 2010 г., след като изтече наложеният от Тел Авив 10-месечен мораторуим върху строителството на еврейски селища в окупираните територия на Западния бряг на река Йордан и в Източен Йерусалим.

За да се върне на масата за преговори, палестинската страна настоява Израел да прекрати строителната дейност. От своя страна, властите в Тел Авив заявяват, че преговорите трябва да започнат без каквито и да е предварителни условия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън призова Израел и палестинците да продължат да полагат усилия за постигане на мир на фона на проведените вчера „обещаващи” разговори в Йордания, предаде АФП.

„Бих искала да окуража Израел и палестинците да надградят над тази обещаваща първа среща и да продължат работата за постигане на справедлив, дългосрочен и всеобхватен мир в Близкия изток”, заяви тя. „Европейският съюз е готов да направи всичко възможно за постигането на решение на конфликта”, допълни Аштън.

САЩ определиха срещата като „позитивно развитие” и изразиха надежда, че това събитие може да доведе до пълномащабни мирни преговори, предаде АФП. „Ние приветстваме и подкрепяме позитивното развитие. Ние аплодираме усилията на йорданския крал Абдулла ІІ и неговия външен министър Насер Джудех да съберат страните на масата за преговори”, подчерта Карни.

„Надяваме се, че тази директна среща ще подпомогне за предвижването по пътя, предложен от близкоизточната четворка (ЕС, ООН, Русия и САЩ), която се опитва да върне двете страни на масата за преговори”, допълни говорителят.

Москва също приветства възобновяването на преките палестинско-израелски контакти, съобщи Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА