Last news in Fakti

5 Януари, 2012 09:12 972 0

ЕС с петролно ембарго срещу Иран

  • ес-
  • санкции-
  • иран-
  • петрол

 

Страните от ЕС постигнаха принципно съгласие за налагане на петролно ембарго на Иран, ако Техеран не поеме ангажимент да сътрудничи на международната общност във връзка със спорната си ядрена програма.

27-те държави-членки предвиждат да забранят вноса на ирански суров петрол, предаде АФП, като се позова на европейски дипломат.

Сега на дневен ред е въпросът кога ембаргото ще засегне съществуващите договори между Иран и европейските компании. Другият важен въпрос е намиране на алтернативни източници за онези страни, които разчитат на иранския внос.

Евросъюзът бе разединен по въпроса за петролното ембарго срещу Иран, но в края на декември бе постигнат пробив.

„Това е една много добра новина, която е резултат от многобройни консултации между САЩ и страните от ЕС", заяви във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Виктория Нъланд.

Според източника на АФП предстои още много работа по въпроса до срещата на министрите на външните работи от ЕС на 30 януари в Брюксел.

Тази нова стъпка по отношение на иранската ядрена програма се явява в подкрепа от ЕС на обнародвания от президента Барак Обама през декември закон за финансирането на Пентагона, с който се засилват санкциите срещу финансовия сектор в Иран.

В отговор режимът на аятоласите в Техеран заплаши да затвори Ормузкия проток, през който преминава около 40% от нефта, пренасян с танкери, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА