21 Ноември, 2017 13:22 3 697 1

В Турция арестуваха трима българи

  • турция-
  • арест-
  • българи-
  • фето-
  • гюлен-
  • контрабанда-
  • полиция-
  • операция-
  • одрин

Българските граждани превозвали нелегално гюленисти

В Турция арестуваха трима българи - 1
Снимка: Shutterstock

Шестима заподозрени за връзки с терористичната организация „Фето“ турци и трима български граждани са арестувани при спецоперация на Дирекцията за борба с контрабандата и организираната престъпност, съобщават от полицията в Одрин.

Българите са посочени като водачи на група, която направила опит за нелегално преминаване в Гърция, съобщи „24 Родопи“. Три семейни двойки и 5 деца пътували с микробус за Гърция. Превозното средство било спряно в района на крайграничното село Йеникадън. При проверката се установило, че двама от бегълците са обявени за издирване.

Х. Т. бил издирван за създаване и ръководене на терористична група, а Й. Ш. за членуване в незаконно формирование. Шестимата са задържани, а петте деца са предадени на роднини. Арестувани са и тримата българи. При разпитите се установило, че срещу солидно заплащане те щели да прекарат през границата членовете на „Фето“– организацията на сочения за организатор на опита за преврат ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Срещу Н. К., Г. М. и С. М. ще се води съдебен процес. Съдия им наложил постоянна мярка за задържане и те са преведени в затвора в Одрин. След опита за военен преврат през миналата година турските власти започнаха масови чистки.

От българското външно министерство потвърдиха за арестите. Генералното консулство на Република България в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима български граждани. С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември т.г. на тях е наложена мярка „задържане под стража” и тримата се намират в затвора от закрит тип „F” в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    0 0 Отговор
    В България - турци, В Турция - българи.
    Трябва да се премахне двойното гражданство.
    А и в Турция съдбната система не се контлорира от политечески сили, които с пълна сила цащитават такива... небългари.
Новини по държави: