Last news in Fakti

6 Декември, 2017 07:32 3 757 10

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост

  • финландия-
  • независимост-
  • русия

На Деня на независимостта армията организира военен парад, навсякъде се вее финландският флаг и във всеки дом се палят традиционно две свещи, оцветени в бяло и синьо

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от руското правителство на Владимир Ленин.

Това става възможно отчасти в резултат на Първата световна война и отчасти поради факта, че обществото узрява за идеята за независимост след падането на монархията през 1917 г.

След като в продължение на 600 години Финландия е част от шведската държава, през 1809 г. след Наполеоновите войни страната минава в ръцете на Руската империя.

Финландия получава статут на Велико Руско княжество със собствени административни и правораздавателни инстанции, припомнят от посолството на Финландия.

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век. Идеолог на това движение се явява Йохан Вилем Снелман, преподавател в Университета на Хелзинки и самият той ученик на немския философ Хегел. Снелман подбужда финландския народ да отстоява своята езикова и културна идентичност.

Идеята за независима Финландия набира все по-широка популярност през втората половина на XIX в. и достига връх със застрашителното наближаване на Първата световна война в началото на XX в.

Движението за независимост става все по-активно по време на войната и особено след декларацията от ноември 1914г., с която се отнемат основни права на Финландия: правителството се „русифицира” и се предприемат стъпки за потискане на зараждащия се финландски национализъм.

Свалянето от трона на руския цар през 1917 г. и Октомврийската революция са двете събития, които окуражават т. нар. Независим Сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, да внесе предложение в парламента Финландия да обяви своята независимост и новата суверенна държава да бъде със статут на република. Предложението е одобрено от парламента на 6 декември 1917 г.

На 31 декември 1917 г. по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно и от САЩ и Великобритания.

Националните чествания на Деня на независимостта на Финландия започват с вдигане на знамето в хълма Тахтиторни в Хелзинки, последвано от тържествена литургия в катедралата на Хелзинки, на която традиционно присъства и президента на републиката.

Вечерта президентът посреща гости на гала вечеря в президентския дворец във финландската столица. Всяка година около 2000 души са канени на банкета, на който почетни гости са ветераните от войните.

На Деня на независимостта армията организира военен парад, навсякъде се вее финландският флаг и във всеки дом се палят традиционно две свещи, оцветени в бяло и синьо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    10 9 Отговор
    Финландия и пример как от затънтена руска губерния може да се получи просперираща държава. Трябвало е само да се отдели от матушката!

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    3 6 Отговор
    Парада ще е,, впечатляващ" млади еленчета ще дърпат картечница Максим хахаха а след нея ще маршируват 10 война обути с вленки ха-ха.

    Коментиран от #4

  • 3 Умфо Лайнянен

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Не Финландия е пример за "Пази Боже сляпо да прогледа".
  • 4 Kcaniba

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Точно по този начин са натрили ушанките на нещастната червена армия!!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Рудолф Хитлер

    5 5 Отговор
    Ето още един пример за подарена държава,която никога не е сьществувала.Просто списъка със създадените от Русия държави е огромен,а те са изключително"благодарни" за това.
  • 6 Пазарен Либерализатор

    8 4 Отговор
    Ако Финландия не беше обявила независимост и беше останала под вмирисан болшевишки ботуш щеше да е кална дупка, каквато е Раша. Финландците имат в пъти по-висок стандарт от кирливите ватенки.

    Коментиран от #8

  • 7 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    финландия не е прецедент .по същото време независимост обявяват маса държави като полша ,украина балтииските такива,но финландия е единствената дето не бе повторно окупирана от ссср.благодарение на воината със сталин и проблемите които му създадоха 1940 година финландците останаха свободни.
  • 8 ПАРЕН КАША ДУХА

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пазарен Либерализатор":

    СЕГА ФИНЛАНДИЯ ДЪРЖИ НЕУТРАЛИТЕТ Е НЕ Е В НАТО ЩОТ ЗНАЕ КОЛКО ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОТЛИЧЕН ПЛЯЦДАРМ ЗА РУСКИТЕ РАКЕТНИ ВОЙСКИ ВОЙСКИ. ДАЖЕ НЕ И В ЕС.
  • 9 Kaniba

    5 1 Отговор
    На диванните философи мога само да посъветвам едно .
    Имайте желанието и възможността и щастието да посетите Санкт Петербург и Хелзинки.
    Ще разберете, че Русия създава Финландия, такава, каквато е, а не шведски покрайнини с финските серевни от преди Петър Велики!!!
    Русия им дава веднага свободата - Велико Финско Княжество в рамките на Империята!!!
    Днес икономиката на Финландия е повече от на половина свързана е с Русия!!!!
    Фобите - беги за памперси!!!!
    Неуки, нечетящи, празнодумни цървули - тролня
  • 10 Kaniba

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    памперси - айде по дупките!!!
Новини по държави: