6 Декември, 2017 14:09 4 744 8

Китай изригна срещу Австралия

  • китай-
  • медии-
  • австралия

Дипломатически разногласия между двете страни

Медиите в Австралия непрестанно си измислят истории за китайското влияние в страната. Това обявиха китайски представители, цитирани от „Гардиън“.

Изявлението идва след материал на австралийското издание „ Guardian Australia“. В него се твърди, че китайските власти се месят във вътрешните работи на много страни и се опитват да повлияят на правителството на Малкълм Търнбул да задълбочи контактите със страната. Самият Търнбул е заявил пред журналисти, че „външни страни правят опити за намеса във вътрешните работи на Австралия“.

В момента австралийското правителство подготвя нови закони за блокиране на опитите за чужда намеса.

От китайското посолство в страната обявиха, че в тези материали се наблюдава „типична антикитайска истерия и параноя“.

„Тези доклади правят безпочвени обвинения срещу Китай и унижават китайските студенти в Австралия. Така се разрушава репутацията на страната, която се гради около мултикултурното общество“, се казва в изявлението на китайското посолство.

От там обвиняват местни политици, че се опитват да подкопаят доверието между двете страни.

По-рано през тази седмица депутат от опозиционната Лейбъристка партия беше понижен, след като се оказа, че е предупредил китайски бизнесмен за това, че телефонът му се подслушва. Така отново беше повдигнат въпроса за китайската мека сила.

Сега в Австралия се прокарва нов закон за регистрацията на чужди агенти. Регистрирани ще бъдат и лобисти, работещи за други страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    9 8 Отговор
    Австралия - държава, която защитава интересите си. Що се отнася за китайските студенти, не зная какво правят, но са изключително много там. Освен това китайските подкупни държавни чиновници, които не могат да си харчат незаконните пари в Китай, защото ще ги обесят, ги инвестират в Австралия и са една от причините за ненормално високите цени на недвижимите имоти.
  • 2 Справедлив

    15 5 Отговор
    Вече като че ли става модерно сред политиците да правят такива обвинения ...Които реално немогат да се докажат-даже досега,след една година в САЩ не показаха нито едно доказателство за руска намеса в изборите им...Но е важен тренда--а той е пищяне за намеса и тъпизми от сорта ние знаем че те се намесиха...Ама черно на бяло няма нищо...

    Коментиран от #6

  • 3 Брат ми

    13 16 Отговор
    Скапаните китайци са като ушанките.Бутат се навсякъде и правят само мизерия.

    Коментиран от #4

  • 4 Чурулик чурулик

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Брат ми":

    Ходи и ги нападни и накажи
  • 5 Ало Ало

    6 4 Отговор
    На крадливите англосаксонци и запари около кафявата точка ..малки са ама са мноооого дебели китайските к....апитали! Изплъзваше парата друг банкува вече в играта! Дръж се англосаксонска напаст жълтия дъжд ще те издави в собствената игра! Ха- ха!
  • 6 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Какво доказателство искаш, троле? Да публикуват IP адресите откъдето руснаците атакуват в мрежата? Разкритията на Гугъл и Фейсбук и Туитър не са ли ти достатъчни? Искаш записи от срещите на приближените на Тръмп с руснаците ли? Не са ли ти достатъчни признанията им? Не ти ли е достатъчно отзоваването на Кисляк и награждаването му от Путлер? И всичко това само в САЩ! А в Европа? Какви още доказателства искаш?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    1 1 Отговор
    Австралийци са свикнали само САЩ да им се месят и да финансират политически лобита, но Китай вече е равен като икономическа сила на САЩ и това което логически следва е да почне да предявява претенции за част от световното управление. Оттук нататък на много страни ще им се наложи да преглътнат намесата на Китай във вътрешните им работи.
Новини по държави: