Last news in Fakti

28 Декември, 2017 20:22 2 944 19

74-и сме по продължителност на живота

  • продължителност на живота-
  • смъртност

През 2017 г. България заема 74-то място в списъка на Световния икономически форум (СИФ) за продължителността на живота на населението в отделните страни.

В изследването са включени общо 137 държави. На върха в класацията е Хонконг, чието население средно доживява до 84,3 г. Втора е Япония със средна продължителност на живота 83,8 г. Челната тройка затваря Италия, чието население доживява средно до 83,5 г.

В „Топ 10“ попадат още няколко държави от Европа – Испания (4), Швейцария (5), Исландия (6), Франция (7) и Швеция (9).

Великобритания заема 20-то място със средна продължителност на живота от 81,6 г., а Германия 28-мо с 81,1 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Това са глупости на търкалета. Пример: един умира на 97 г и друг умира на 25 г. Колко е средната продължителност. Ми 61 г. В България все по-често умират млади хора на около 20-30 годишна възраст. Това е вследствие на лошокачествена храна, алкохол, цигари, наркотици и т.н. От друга страна сега има поколения, които са се хранили с читаво ядене, както и са живяли без наркотици. С една дума не умират толкова рано. Говорим за набори преди 1955 г. Те вдигат този среден показател. Щото като сложим 100 човека живели 80 - 90 г и 50 живели 20-30 години, показателя хвърчи нагоре. И за да се уверите в думите ми, може да погледнете некролозите по гробищните паркове. Невероятно много млади хора си отиват. За съжаление! За още по-голямо съжаление ще се увеличават. Вече не е рядкост 12-15 годишни да имат диабет и разни други отвратителни болести. Когато аз бях ученик през седемдесетте години в цяло училище имаше само едно дете с диабет. В пети клас се прехвърлих в друго поради смяна на адреса, а там нямаше нито едно. Сега са най-малко по 5 на едно училище.
  • 3 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Айнщайн няма как ескимоси, евенки и други народи населяващи крайния север да живеят до осемдесет годишна възраст. Друг е въпросът със най неднаъа страна в Европа, със здравеопазването им и с осигурения жовот. Понимаеш ...?
  • 4 Я па тая

    6 0 Отговор
    На първо място сме по инфаркт по деца смърт по ракови заболявания и какво ли още не как изведнъж остаря ме не мога да разбера това призив ли е че трябва да живеем бързо и да умираме млади
  • 5 Диди

    2 2 Отговор
    Мисля,че всеки сам е отговорен за здравето си.Какво ще яде,пие,дали ще спортува,дали ще пази контрол за теглото си и т.н. Много българи пият хапчета за щяло и нещяло.Когато са настинали,реват колко им е зле,пият от сиропи,хапмета,стига се до антибиотик....всичко това е отрова за организма.Във всяка къща има ТОРБА ПЪЛНА С ХАПЧЕТА.Това е ужасно.Мисля,че преди хората са се хранили по здравословно от днешно време.Като помислим хората на село се изхранваха от плодове,зеленчуци и дом.животни.А сега човек го е страх да щупи ,,прясна кайма,,,прясно месо и риба. Има много фактори,които ка важни за ,,дългият живот,,.

    Коментиран от #15

  • 6 Диди

    1 2 Отговор
    П.С. Извинявам се за грешките.
    А лично за мен...пия може би 2,3 хапчета при главоболие на година.По принцип,не вземам лекарства.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 БАЙ МИЛЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    И АЗ ТАКА.....КОГАТО УСЕТЯ ,ЧЕ МЕ ВТРИСА,ПИЯ ЧАЙ С ЛИМОН И МЕД И НА ВСЯКО ХРАНЕНЕ ХРУПАМ ЧЕСЪН...4..5..СКИЛИДКИ.....И ..ДО ТАМ....

    Коментиран от #9

  • 8 Диди

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Значи си запазена женска.Още ли си в детеродна възраст.
  • 9 Диди

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ МИЛЕ":

    Бях при една приятелка,беше настинала и като извади една торбичка с медикаменти,аз се смаях.Питам я,дали е нужно да пие хапчета,а тя отговори,че да.След известно време съм на гости при другата,и тя така...Казах,вие не сте добре с мисленето,за мен това не е нормално.Когато усетя,че ставите започват да наболяват..идва истинка...,лягам във ваната,или под горещ душ,обличам се добре и се завивам,за да се изпоти тялото.За две нощувки с тази процедура,организъмът си завръща телесната температура,нормализира се.В България всички са се изнежили до няма и къде.Е,няма да ревем,че не сме здрави,и че умираме рано. ЕСТЕСТВЕННО НЕ СЪМ ВЗЕЛА ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО СЕРИОЗНИ БОЛЕСТИ,КОИТО СА ТРУДНО ЛЕЧИМИ.
  • 10 Диди

    0 2 Отговор
    ПОСТ 8.
    НЕ МИ ДОСАЖДАЙ С ПРОСТОТИИ.
    И С МОЯТ НИК ДА ПИШЕШ,ЩЕ СИ ОСТАНЕШ СЪЩОТО МАГ.РЕ.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Диди

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    Не обиждай и не ми взимай името.Това не те прави доблестен мъж.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Диди

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Еееееее,ти май си от твърдоглавите.Защо пишеш с моят ник?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Диди":

    Дидииии, не си права. Личен мой избор е да се храня с естествена храна. Без консерванти, ета, мета и други химикали. Апропо. Ти виждала ли си например кисело мляко, което се вкисва???? Смениха ни хранителната хигиена. Вече се храним като космонавтите с химикали. И да ти кажа, това не е моя избор. Ма нямам избор. Така че да не говорим, че всеки има избор. Моя избор съм го направил. Не пия, не пуша, движа се. Това обаче е малък принос за здравето. Пример: Купуваш си автомобил чисто нов от магазина. Чистиш го, караш го нормално, не го юркаш. Обаче горивото с което го зареждаш е боклук, маслото също. И какво ще се получи. На пръв поглед обгрижван, а не може да си изкара и гаранцията. Знаеш ли защо вече няма дата на производство на опаковката???? Там има дата до кога е годно. Много ясно. Когато си купиш кисело мляко и то пише произведено преди 30 дни, естествено е да се замислиш дали да си го купиш. Ако обаче остават 2 дни до годността си го вземаш, защото според етиката е годно. Българина от древността се е хранел с млечни продукти. Сега на пазара няма такива натурални продукти. Всичко естествено в него е унищожено и се храним с овкусена маса от химически елементи в които има следи от мляко. В тях няма тези хранителни качества. Да не говорим за другите продукти.
    И като казваш че имаме избор, нали не се опитваш да ни връщаш във времето на стоковото стопанство?

    Коментиран от #16

  • 16 Диди

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Съгласна съм с теб.Но на много продукти като им дойде годноста,хората ги изхвърлят,въпреки че могат да се ядат поне още два три дни от датата на годност.Проблемът в България го знаем.Няма контрол на храните.Тук също има ,,черни овци,,но те са минимален процент.Когато съм там,зная че най пресните деленчуци си късам от градината,както и плодовете,а месо мога са купя от приятели,които си отглеждат животни за собственни нужди.А българското кисело мляко,което си копувам редовно е вкусно,качеството е хубаво,но тук има контрол на храните,а в България няма,иначе хората щяха да бъдат доволни от качеството. НО ЗА ТЕЗИ НЕЩА НЕ МОЖЕ ДА ОБВИНЯВАМЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ,А БЪЛГАРИТЕ КА ОТГОВОРНИ ЗА ТОВА.
  • 17 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Моля те престани най сетне с глупостите си.Ставаш досаден.
  • 18 Хохи

    1 1 Отговор
    Очевадно е България по-всевъзможни начини я унищожават!!!
    Унищожават и населението ПО-ПЛАН

    90% ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ТОЛКО ЗАСПАЛО ЧЕ НИКОГА НЕМА ДА СЕ СЪБУДИ, А ТРЯБВА.
    АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ И НИЕ НИЩО НЕ ПРАВИМ, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГИ БОГОТВОРИМ.
    СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНОООООО
  • 19 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    едно леко въпросче за соцносталгиците?как след лошата гмо храна и платеното и гадно здравеопазване продължителността на живота в българия се вдигна с близо 5 години от тази в соца?