Last news in Fakti

11 Януари, 2018 09:13 4 205 32

Турция се озъби на САЩ

  • турция-
  • сащ-
  • кюрди-
  • озъби-
  • посланик-
  • привика-
  • сирия

Напрежение между Анкара и Вашингтон

Турция привика американския посланик в страната заради информацията, че американската армия обучава бойци на сирийския Отряд за народна самоотбрана (YPG), съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Информацията налива масло в огъня на вече обтегнатите отношения между двете страни, които от дълги години са стратегически съюзници. Турция обаче е гнева на американците заради подкрепата към сирийските кюрди. Анкара ги разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация. Турция вижда в лицето на сирийските кюрди заплаха за националната си сигурност и на няколко пъти призова Щатите да спрат подкрепата към тях.

Турция привика американския посланик дни, след като се появи информация, че американските въоръжени сили са започнали да обучават близо 400 бойци на YPG. САЩ използваха сирийските кюрди в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. През миналата година Доналд Тръмп увери Реджеп Ердоган, че американските въоръжени сили ще спрат да доставят оръжия на сирийските кюрди.

Въпреки това продължават информациите, че американците си сътрудничат с враговете на Турция. Отношенията между двете страни са обтегнати и заради отказа на Вашингтон да екстрадира проповедника Фетхуллах Гюлен, посочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат през 2016 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    24 17 Отговор
    Пак умишлена грешка в превода...има разлика между сирийските кюрди и ПКК...странен е факта че американски войници са рамо до рамо с маркситските терористи от ПКК...

    Коментиран от #5

  • 2 Барчо

    26 3 Отговор
    В Сирия единствените законно въоръжени сирийци трябва са редовната сирийска армия на законното правителство. Всичко друго е терорист, сепаратист и т.н. Ако трябва да бъде обучаван и въоръжаван някой за да се постигне мир в тази държава, това трябва да е редовната армия.
    И за какво ти е враг, като имаш усата за съюзник. Те за пореден път доказват, че интересите на съюзниците или по-скоро слугите не ги интересуват. Те са способни да нарушат всеки един член на натовския договор, стига да е в техен интерес. Не ми се вярва да няма член, който да не определя, че не може една държава членка на НАТО да работи срещу интересите на друга.
  • 3 касапина

    7 25 Отговор
    Тия турци все пак Тръмп ,ТАЯ ОТКАЧАЛКА ЩЕ ГИ СЛОЖИ НА МЯСТОТО ИМ, ТАКАВА ЩЕ Я ЗАБЪРКА ЧЕ ЩЕ СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ИМ Е ДОШЛО
  • 4 Наблюдател

    11 18 Отговор
    Фесовете се зъбят на руснаците,на американците че даже на евреите . От много зъбене накрая ще се озъбят и ще останат разделени на три части. То и без това Турция е изкуствено създадена от поне 20 народа. Сега личи този съшит с бели конци план как трябва с насилие да се поддържа. Кюрдите си искат свобода,европейската част не ще ислямисти да я управляват,а ислямистите начело с Ердоган мечтаят за войни и заграбване на чужди територии. От такива разногласия ще се родят новите държави не без помощта на великите сили.

    Коментиран от #9, #25

  • 5 Див кашик

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ох котьоооо, бре Хасане-ерсдухане, кога работиш, кога се молиш, кога четеш Курана, кога бараш кадънтъ, ми ти се у нета си бе брат! Някоя далавера ще си нагласил, как си изхранваш семейството, ша има некакъв мурафет! Нека сме толерантни като Ерсдухан и подкрепим кюрдите в борбата им за освобождение, аз ако бях 10 години по-млад, щях да им стана доброволец въоръжен за свободата на кюрдите! Ти ко ша каиш по въпроса, бива ли? Да бъде ли?

    Коментиран от #19

  • 6 Voenen ekspert

    12 9 Отговор
    Вчера се зъби на Русия а днес на САЩ.нали знаете поговорката че който много се зъби накрая остава без зъби
  • 7 Zax

    9 11 Отговор
    Тия много се зъбят ама кога ли ще останат без зъби.
  • 8 До кашика

    0 0 Отговор
    Разбира се, що не, ето ти го шефа, като ще ходиш, поне на снимка го виж!
    https://faktru.com/wp-content/uploads/2017/09/sy47890-9876.jpg

    Коментиран от #11

  • 9 За сеирджията

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Голям наблюдател си, ама само наблюдател! Мислиш се за експерт по въпроси, по които ама въобще не се ориентираш във времето и пространството. И това е нормално, защото, както и сам казваш си само наблюдател! Фактите са много по-различни от желаемите от теб такива! Еврейското господство в турската икономика вече лека полека започва да остава в историята.. затова и правителството е много ама много неудобно.. турците си върнаха банките от еврейският капитал, върнаха телекомуникационните си фирми изкупувайки акциите от евреите и много други неща, за които ти даже не можеш да бъдеш наблюдател, камоли анализатор! Така, че продължавай да "наблюдаваш" и да си чешеш егото по форумите с "блестящите" си теории за арпаджика, както беше нарекъл едно време Андрей Луканов простолюдието!
  • 10 Тъпи фесове

    8 10 Отговор
    Тия са толкова зависими от Сащ и евреите че колкото и да се зъбят само с това ще си останат. Преди на Путин се зъбеха и само след няколко месеца му пълзяха в краката. Ще има май скоро турска пролет.
  • 11 Див кашик

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "До кашика":

    Хасан иска да засели безлюдните бг села с кюрди, аз пък искам кюрдите да се освободят и да не идват насам! Пък ако останем само българите, ще имаме много място за да си направим силна селскостопанска икономия, и еко туризъм, и да стигнем швейцарския стандарт! 500 години не се изгубихме, нито сега ще се изгубим!

    Коментиран от #12, #13, #20

  • 12 Наско

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Див кашик":

    Подкрепям. Откакто допълзя в Европа тая мръсна сган само разрушение и изостаналост. Да ходят из Анадол да си практикуват простотиите и да се радват на новия си султан.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 До кашика

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Див кашик":

    Т.е. искаш да кажеш, че турците са ни виновни, за това, че нямаме силна селскостопанска икономика! (казал си "селскостопанска икономия", но приемам, че имаше впредвид "икономика").

    Коментиран от #15

  • 14 До атанаНас?

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Наско":

    Ако говорим за изостаналост в Европа, аз я виждам само тук, дори Румъния си вдигна на крака икономиката! Или пак ще се оправдаем с дежурното "500 години"?
    Мързел, Наско, мързел е основният проблем! Защото от това произтича и хитрост та ни, и крадливостта ни, и свидливостта ни..

    Коментиран от #24

  • 15 Див кашик

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "До кашика":

    Когато храниш толкова цигани които са осъдили държавата, държавата взима от всички за да храни тези "хора", е невъзможно е, станахме развъдник, развъждме индийци, и тези индийци никога няма да заработят, когато циганин работи, другарите в катуна го смятат за некадърник че работи, оттам нататък какво очакваш?

    Коментиран от #16

  • 16 До кашика

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Див кашик":

    За цветните съм напълно съгласен с теб!

    Коментиран от #17

  • 17 Див кашик

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "До кашика":

    Баща ми, бог да го прости, казваше, "Най-лесно се правят деца и борчове! След това разбираш кой колко струва!" Извода е твой!
  • 18 до Наско

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Наско":

    Тия допълзяха още по времето на Цар Иван Шишман, даже взеха сестра му за съоруга на султана, тя пък му слагаше рога с яничарите и му роди Баязид който на следи престола!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Див кашик":

    Каква икономика бе???..България е страна с затихващи функции..на допинг( субсидии)...децата на целия политически и бизнес отдавна е на Запад и едва ли ще се върнат...

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Див кашик

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Някой ден може и да те затрият, дигай каруцата и аде в анадола, тоя път може да те приемат! А, и остани завинаги там!
  • 24 no fes no problem

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "До атанаНас?":

    Където е имало чалма още си личи.Чак като стигнеш Унгария нещата стават различни,но там империята е била друга и е оставила култура.По Балканите още смърди на фесове не може да се проветри добре дори след век.Колкото повече са седели някъде толкова по зле за поробените от тая паплач народи.
  • 25 Чист българин с македонски корени

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    То пък в България само чистокръвни българи , присмял се хърбел на щърбел, кажи му матриал и толкова

    Коментиран от #26

  • 26 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Чист българин с македонски корени":

    Ти какво искаш да кажеш че си чист българин с албански корени или някакъв друг матрял.
    Само да знаеш че държава България е имало поне преди 1300 години.А държавата Турция няма и 100 години.Ти си мисли от какво е съставена тази нация след като дори не е имала държава преди това.
  • 27 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Див кашик":

    Ти още ли не разбра че като българин трябва да,си благодарен на Ердоган...Войните ,сушата ,глада ще продължат в Близкия изток и Азия..Хиляди и милиони ще продължават да идват и България е на пътя им...Това е поредното преселение на народите , подпомагано с войни ..

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Див кашик

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Пак ли същите глупости, ще заработи кльона, ще застанат граничарите, и нищо не може да мине, поне от тук!

    Коментиран от #30

  • 29 Див кашик

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    А ти да си благодарен на Бойко че не те е пратил в анадола заедно с дпс-то ти, всички единдол дренки, бракувани на границата от ходжите! Дету ерсдухан, там наш бурги султан хасан!

    Коментиран от #32

  • 30 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Див кашик":

    В Гърция няма ли граничари???или военни и патрулни кораби??..А в Италия сигурно нямат патрулен кораб който да спира емигранти от Африка???.А сигурно Германия ще помогне с някой и друг лев да ги задържим тука???...Помисли над това и ще разбереш защо Бойко прави евалла на Ердоган...

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: