Last news in Fakti

21 Януари, 2018 16:54 5 824 29

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ)

  • гърция-
  • солун-
  • македония-
  • протест

Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни се съгласиха да подновят усилията за решаване на спора

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Повече от 100 000 демонстранти участват в митинг в Солун срещу името на Македония, съобщи Euronews, позовавайки се на информация на гръцката полиция.

Те се противопоставят на използването на думата "Македония" в каквото и да е решение в спора за името на северната съседка на Гърция, отбелязва в. "Катимерини".

Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни се съгласиха този месец да подновят усилията за решаване на 25-годишния спор, отбелязва изданието.

С гръцки знамена и знамена със звездата от Вергина, с плакати "Македония е била и ще бъде гръцка", "Долу ръцете от Македония", "Името е нашата душа" десетки хиляди гърци се събраха на протест в защита на името Македония, съобщава агенция МИА.

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ)

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ)

Митингът започна малко преди 14 часа местно време, а мотото "Македония е гръцка" е в центъра на всички речи на ораторите.

Митингът бе подкрепен и от няколко митрополити от Северна Гърция, а реч пред събралите се произнесе солунският митрополит Антим.

Почти едновременно с големия митинг срещу името на Македония левичарски и анархистки групи организираха контрапротест, на който обаче присъстваха много малко хора. Те заявиха, че са против всякакъв национализъм, и отправиха призив "Нито капка кръв и междудържавни конфликти за имена".

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ)

100 000 срещу "Македония" в центъра на Солун (СНИМКИ)

Гръцките медии съобщиха, че протестите са били предшествани от малък инцидент, при който анархисти са замервали с бутилки и камъни група демонстранти, тръгнали с гръцки знамена за протеста в центъра на Солун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.К.

    16 2 Отговор
    В Скопие е било "страшно", 50000 хил. Византийци.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кучето шаро

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "объркан":

    Ей ги и двата през баира .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 македонче

    25 3 Отговор
    Като не им идва акъла на макетата, така ще е. Елате си доброволно вкъщи, в майка България, с един цивилизован референдум и си влизате и в ЕС през парадния вход. Сърби и Гърци - вечните...........
  • 9 цар соломон

    17 6 Отговор
    Гърците си искат името , българите си искат земята и народа (който се припознае като българин де) , сърбите неща я дадат без бой и Албания ще иска късче земя , бе с една дума предлагам да я разделим на 4 . По 6428 кв.км. се падат на държава претендент , а пък народът да се припознава както си иска и да мигрира където си поиска . И ПРОБЛЕМЪТ Е РЕШЕН .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 некойси

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "К.К.":

    Солун

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Варна

    11 5 Отговор
    Византийците ни дават пример за сплотеност!
    Ясно е че не са прави и че са пришълци! И Солун е окупиран Български град...
    - А ние.... - Продължаваме да мълчим за елементарни неща и единственото което се чува е: - А ма нищо не зависи от мен...

    Коментиран от #15, #17

  • 15 ВМОРО

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    И Румъния ни показва единство и сила.
  • 16 СссереМ

    13 0 Отговор
    Става страшно,50 000 в Скопие а сега и 100 000 в Солун,много маляки много нещо и навсякъде,сега се очакват и 200 000 в Монтана.

    Коментиран от #18

  • 17 ВМОРО

    8 10 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Солун никога не е бил български град.

    Коментиран от #19

  • 18 Бесен Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Само дремнах малко и гледам че се събрали 100 000 вече, не знам точно къде у. Мкедония или у Гърция?!
  • 19 Варна

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Е бил е ама след 13 век го духаме.
    Така или иначе генетичните изследвания от преди няколко години показаха, че в Северните части на Гърция и Южна Италия генът е идентичен с Българският. Иначе ние нямаме нищо общо с Гърците, които както знаеш са нашественици на Европейският континент. - Те са и причината Турците да навлязат от тук и после да преживеем безумието на 500 години робство...

    Преди около 2- 3 години един грък в едно телевизионно предаване каза, че до преди 100 години в Северна Гърция се е говорило Български. - Това доведе до такъв шум, че този човек бе заплашен от линч. Наличието на Българи в района е и причината за картата на Санстефанска България. Сега по спомен говоря, но границите бяха до Халкидики, което би трябвало до включва и Солун... - За последното не съм сигурен- просто трябва да го проверя. Така или иначе Гърците са тук нашественици, което е достатъчно основание да не признавам нищо, което смятат за тяхно! :-))

    Коментиран от #21, #26

  • 20 Българофил

    13 0 Отговор
    200 000 българи паднаха за Македония.Вече няма смисъл повече от емоции.От наша страна е безмислено да правим повече жертви. Насила хубост не става.Нека те си мислят ново име.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    3 10 Отговор
    Турция да отвори една военна база в Македония и всички ще се успокоят..ще има пак мир и разбирателство...

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 домус домус

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Нали за това има американска база в Турция.За да са спокойни турчолята.
  • 25 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Голем смях":

    Говори се, че след Клокотнишката битка Иван Асен ІІ е издигнал Мануил- брата на победения Теодор Комнин Дука, в деспот и му е възложил управлението на Солун. Така че той е деспот от българския царски двор, което практически означава, че Иван Асен е превзел целия Епир заедно със Солун и е управлявал новозавзетите територии чрез своя деспот Мануил.. Целият Епир и Солун са част от българската държава.
    До колкото съм чувал, имало е и сечени монети по този повод ...
    Все пак аз не съм историк, ачиста проба любител, което означава, че е вероятно да имам пропуски.
  • 26 уууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Съвременните гърци в по голямата си част са траки , като нас българите и македонците . Дори античните македони са тракийско племе . Цяла малаазия е била населена с траки , огромен народ . Не случайно тези земи са в пределите на Византия . Основното население на Византия са траки и няма какви други да са. Лошото е че траките от южните балкани първи са се освободили от турците (визирам т.н. гърци) и присвояват общата ни история . Като последния пирон го удрят комунистите тъй като попадаме в тяхно влияние и ние българите от траки ставаме - прабългари и славяни за угода на Русия . Като голяма част от руснаците също са траки . Руските територии пряко граничат с малоазийска тракия . През античността е имало само една азбука т.н гръцка , но тя не е гръцка , а 100% тракийска . Тази антична азбука на около 90% съвпада с кирилицата и по вид на буквите и звуково . В по късно време съвременните гърци леко са променили някои букви умишлено , но основата им е същата . Вижте какво пише на античните монети в цяла тракия и сами ще се уверите .
  • 27 Kcaniba

    0 2 Отговор
    Единствено братятя Руси ще решат проблема,или ЕрДоган като приключи в Сирия!
  • 28 едикойсии

    1 2 Отговор
    Гърците са си прави да си защитават историята .Македония е географска ширина .Новото име трябва да им бъде западна България и да се оправи въпроса.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: