25 Януари, 2018 08:58 7 829 23

Грандиозен дипломатически скандал между Турция и САЩ

  • сащ-
  • турция-
  • скандал-
  • белият дом-
  • доналд тръмп-
  • реджеп ердоган-
  • лъжа

От Белия дом излъгали за какво са си говорили Тръмп и Ердоган

Грандиозен дипломатически скандал между Турция и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Турция обвини Белия дом в разпространяването на невярна информация относно проведения разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, съобщи „Дейли Сабах“.

Двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който е била обсъдена операция „Маслинова клонка“. Белият дом разпространи прессъобщение, в което бе написано, че Тръмп е призовал турската армия да ограничи военните си действия. Освен това е изразил притеснения за „фалшивата реторика“, идваща от Турция, и задържането на американски граждани на фона на обявеното извънредно положение.

„Тръмп не изрази притеснения за т.нар. ескалиране на насилието в резултат на антитерористичната операция на Турция в Африн“, заяви турски дипломатически източник. Той каза също така, че американският държавен глава не е казвал „фалшива реторика“ и не е споменал нито веднъж в разговора за извънредното положение в Турция след опита за военен преврат.

Реджеп Ердоган е казал на Тръмп, че американската подкрепа към Отряда за народна самоотбрана (YPG) – който Турция разглежда като крило на Кюрдската работническа партия – трябва да спре. Тръмп е посочил, че в момента САЩ не доставят оръжия на кюрдските бойци в Сирия.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха след опита за военен преврат. Турция поиска екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, но до този момент получава отказ. Имаше искри между двете страни и заради оказаната американска подкрепа към кюрдите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    47 3 Отговор
    Другия път да си чатат през Туитър, за да няма после кой какво казал и кой какво чул.
  • 2 Наблюдател

    40 8 Отговор
    Факти, ако продължавате по този път, с подобни бомбастични заглавия, които не кореспондират с истината и с текста ще достигнете и надминете нИдялковия ПИК с неговите "Шок", "Ужас" и темподобни простотии. Спрете се овреме!

    Коментиран от #3, #4, #8

  • 3 Бесен Язовец

    12 21 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Бреййй ти много съвестен си бил бе, ама като ходиш на каса за хонорара пак ли така си съвестен?

    Коментиран от #5

  • 4 OMG WTF

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Те отдавна са ги надминали...

    Коментиран от #6

  • 5 Наблюдател

    24 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Не искам сайта да се превърне в медийна клоака. Но ти явно ще се чувстваш добре, ще бъде по-разбираемо и по-близко до твоето образование и интелект.
  • 6 Наблюдател

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Все още се държат и има надежда да останат що-годе нормални!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    Зад тях стои пеевски, което показва близостта ме с герб.
  • 10 Колю

    7 0 Отговор
    То няма лоша реклама ,но аз се отказах тотално да отварям " Петел" заради досадни реклами на какви ли не ментета ,хазартни игри и фалшиви бомбастични заглавия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПА ПА ПА

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "Волен":

    Османски земи няма и никога не е имало. Това са Български земи, а това, че турските нашественици са се нататрузили на нашите земи в продължение на 500 години не ги прави османски. България е държана на много над 1300 години, а къде е била турция или осмаската империя тогава, а? Никъде просто не сте съществували. Били сте, а и сега сте си същите изостанали диви анадолски племена събрани от кол и въже. Хората се развиха, а вие още стоите в 13-ти век и като гледам там ще си останете в еволюционно развитие.

    Коментиран от #13, #22

  • 13 681

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "ПА ПА ПА":

    А вие сте останали още по назад в 7 век ,а Турция със седем века преднина пред вас...

    Коментиран от #18

  • 14 ЪРП

    5 0 Отговор
    МНОГО ИНТЕРЕСЕН И КАЧЕСТВЕН КОМЕНТАР ПРОЧЕТОХ В ДРУГ САЙТ:

    ghostface_905
    След няколко години Турция понеже е суверенна може да се махне от Нато. Понеже вече СЕГА е във всякакви военни съюзи със Иран , Русия и Китай. Основния проблем на Турция са курдите тези от Търция РПК и извън нея (обитават Сирия, малки части от Ирак и Иран). Тия всичките Курди имат една цел да въстановят Курдистан в границите в които е бил преди . В Турция има 20 милиона турски курди и извън нея има още 20-30милиона. Курдите в момента имат един съюзник САЩ . Целта на САЩ е да 'помогнат' на Курдите , като съсздадат тяхна автономия която постепенно ще обединява всички територии на бившия Курдистан.
    Защо на САЩ им трябва Курдистан и защо на САЩ им трябва да помагат на курдите?
    Защото ще имат пълен контрол над териториите, които курдите ще превземат за тях. САЩ също ще имат 2-3 нови бази там. Тези нови бази ще са техни до когато си поискат. Тези нови бази са ПО - БЛИЗО до Русия , Иран, Турция и Азия което е удобно за смелите американци.Понеже новия Курдистан няма да бъде суверенен , а лакей на САЩ .То те ще могат да ползват страната ВМЕСТО терорягите от ИГИЛ ,Двебхат ан Нусра и всички останали , които не се справиха с поставените задачи в региона. Това ще е много лесно защото както казах в началото целта на всички Курди е да въстановят Курдистан, а за да направят това те ще трябва да развържат война едновременно със Сирия , Търция , Ирак и Иран . Точно тези страни в момента не се п
  • 15 ЪРП

    4 0 Отговор
    И ВТОРАТА ЧАСТ ОТ КОМЕНТАРА НА СЪЩИЯ ПОТРЕБИТЕЛ:
    ghostface_905
    Не само васална псевдо държава , безплатна армия, бази ще получат САЩ. Те също така ще получат целия петрол и полезни изкопаеми, откадето мине въоръжената от тях курдска армия. Отделно на НАТО им трябва техен транспортен коридор за газта и нефта от Катар и персидския залив. За транспортиране се харчи много , Натовска тръба през Курдистан ще е най-малкото което курдите ще платят за независимоста си. Така ако има Курдистан ще има и война на курдите със Турция с цел връщането на тези земи населени с 20 милиона курди. Както споменахме едва ли Турция ще е съгласна , САЩ обаче ще са със курдите.
    Рационално е за Турция да се излезе от Нато веднага и да се направят силни съюзи с Русия , Иран и Китай. ПВО-то на Русия е без това покрива половин Турция и цяло Черно море. Турция ВЕЧЕ си е купила С400 . С400 сваля всички натовски самолети.
    Ф-22 най - напредналия самолет на САЩ го сваля без проблеми на разстояние до 400 км.
    Момент каде сме ние ?
    Турция не е в Нато има силна армия има най -доброто ПВО има много силни съюзници. В същото време в Азия има конфлитк с курдите които са васали на САЩ/ Нато. Определенно е в лоши отношения със Европейския Съюз.
    Защо да не вземе южна България със блитцкриг(мълниеносно настъпление). Подпомогнати от местните хора с турски произход. Веднага се прави референдум , като в Косово и даже няма да ни обявяват воина на нас. Натоците не могат да ни помогнат защото те мо

    Коментиран от #19

  • 16 ЪРП

    2 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ОТРЯЗАНИЯ КОМЕНТАР:
    ghostface_905
    ....Натоците не могат да ни помогнат защото те могат САМО да бомбардират , а там има ПВО и силни противници. Отделно даже може да няма никакъв блитцкриг , а да се договорят . Турция да забрави малко за Курдите , а Натовците да им дадат реверанс южна България.
  • 17 ЪРП

    3 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА КОМЕНТАРА ОТ ПОСТ 14:
    ......Точно тези страни в момента не се подчиняват на САЩ в региона.
    Война винаги означава пари за САЩ, защото САЩ е създадена 239 г назад и е била в състояние на война в 222 г от тези .
    Каде сме ние тука ще кажа в следващия коментар.
  • 18 ПА ПА ПА

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "681":

    О да разббира се вие пуйките сте много "по напред" от нас, ама само в оправянето на кози, защото и кадъните не ви пускат, че сте осакатени отще от малки и то от собствените си родители. Имахте един що годе мислещ ръководител, който не е бил турчин Ататюрк, който се опита да направи от тази сбирщина цивилизовани хора и народ, ама вие го загърбихте и решихте да се връщате в шариата. Прав ви път. Слагайте си чаршафите на главите да не ви гледаме противните мусури и се правете на пингвини ваша воля. Хвала на такъв "напредък".

    Коментиран от #20

  • 19 Вили

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "ЪРП":

    Докато с-400 измине 400 км може да бъде свалена.
  • 20 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "ПА ПА ПА":

    С нас ли си ,българино?????..ще се върнеш ли към своите тюркски корени....

    Коментиран от #21

  • 21 ПА ПА ПА

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Няма как да съм с вас хасане. Аз съм българин, а ти турчин. Никога българите не са имали тюркски корени и поради това няма как да се връщаме към някакви измислени корени. Манипулациите, които турците отдавна се опитват да наложат няма да им се получат. Ние сме като водата и маслото никога не могат да се смесят. Крайно време е да го разберете, че българите никога не са имали нищо общо с турците.
  • 22 Бай Благой

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "ПА ПА ПА":

    Не забравяй че Български земи няма....и ние сме се натрапили на гърците. :)
    А изконните български земи са всъщност в Русия :)
  • 23 Българан

    0 0 Отговор
    Българските земи са он Анкира до Шварцвалд (черна гора) бяло море, Драч, Карпатите и голама Скития.
Новини по държави: