28 Януари, 2018 11:07 1 150 0

Съдът: Пучдемон да дойде лично

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания-
  • лидер
Съдът: Пучдемон да дойде лично - 1
Снимка: АР/БТА

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон трябва да се яви лично в парламента, ако желае отново да бъде регионален лидер. Това е окончателното решение на Конституционният съд на Испания, съобщава Reuters.

Испания издирва Пучдемон от октомври 2017 г., когато той избяга в Брюксел. Властите го преследват по обвинения в противодържавна дейност и бунт.

Каталунският парламент има насрочено редовно заседание на 30 януари. Пучдемон е единствен кандидат за лидер и ако той не се яви заседанието ще бъде прекратено е решението на Конституционния съд, който също така постанови, че Пучдемон трябва да има съдебно решение, за да присъства на него.

Каталунските сепаратистки депутати планираха Пучдемон да заеме отново лидерския пост без неговото физическо връщане в Испания, където го грози арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА